Наскоро екип от Фармацевтичния университет на Киото разкри тайната на „кървавата пот” на хипопотамите. Дебелокожите животни отделят лепкави червени секреции по кожата си, които приличат на кръв. Тази особеност на хипопотамите е предизвиквалa учудване у хората още от древни времена.

През 2009 г. обаче едно изследване доказа, че не става дума нито за пот, нито за кръв, а за уникален слънцезащитен „крем”, който блокира ултравиолетовите лъчи по-ефективно от съществуващите на пазара козметични продукти. Актуалното проучване на японските учени, публикувано в списание Nature разкрива химическия състав на субстанцията.

Оказва се, че тя съдържа два отделни пигмента (червен и оранжев), които са безцветни при отделянето си от кожата, но за няколко минути се оцветяват, за да придобият общ червеникавокафяв вид. Освен ефективната широкоспектърна UV защита „потта”на хипопотамите притежава силно изразени антибактериални свойства. Тя защитава кожата на животните от инфекция и ускорява зарастването на рани и драскотини. Това е много полезно за войнствени животни като хипопотамите, които непрекъснато се бият и хапят. Допълнителна полза от многофункционалната субстанция е фактът, че тя прогонва досадните насекоми и помага за регулиране на вътрешната температура – важни фактори за всеки животински вид в Африка.

Според учените уникалната секреция представлява еволюционна адаптация, която помага на хипопотамите да оцелеят в тяхната специфична екологична ниша. Тези животни прекарват цялото си време под лъчите на африканското слънце като през половината време са потопени във вода. 

В тези условия традиционните биологични методи за предпазване от слънцето (като гъстата козина например) не вършат работа. За да отговори на тази специфична нужда еволюцията е създала хипопотамската пот.