Учени от отдела по химично инженерство на Пхоханския университет, Република Корея, са създали лепенка за събиране на пот. Разработката е вдъхновена от начина, по който кактусите събират влага, пише сп. "Advanced Materials", предава БТА. 

Потта е отличен материал за анализ на състава на различни съединения в тялото, когато поради някаква причина кръвният тест е неприложим или нежелан. Сензорите за пот могат да бъдат полезни за наблюдение на пациенти с диабет. Подобни сензори могат да залегнат в основата и на широка гама от носими електронни устройства, предназначени да следят физиологичните параметри. 

Съществуват обаче някои пречки пред широкото разпространение на такива сензори. Основната е, че потта е течност, която се отделя неравномерно. Създателите на новата разработка предлагат решение на проблема чрез използването на специална лепенка за събирането й. 

"Приложихме същия принцип за събирането на течност, който е в основата на естествения механизъм за поемане на влага от кактусите. Водните капчици, които кондензират по върховете на бодлите, се придвижват към основата им поради разлика във вътрешното и външното налягане на части от тях. Пресъздавайки това в лепенката, получаваме система за ефективно събиране на пот за анализ", пишат изследователите. 

Източник: Мениджър Нюз