Кактусите от вида сагуаро в щата Аризона, считани за символ на Запада на САЩ, се накланят, губят свои части и в някои случаи се преобръщат заради рекордната вълна от екстремни горещини, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експерт по вида.

Летните мусонни дъждове, на които разчитат кактусите, не започнаха, като така се изпробва способността на пустинните гиганти да оцелеят в дивата природа, както и в градовете след 25-те дни с температури над 43 по Целзий в град Финикс, каза Таня Ернандес – изследовател в Пустинната ботаническа градина на Финикс. В градината виреят над 2/3 от всички видове кактуси, включително вида сагуаро, който може да достигне височина над 12 метра.

„Тези растения са адаптирани към тази топлина, но в един момент топлината трябва да намалее и водата трябва да дойде“, уточни Ернандес. 

Физиолозите на растенията в Пустинната ботаническа градина на Финикс изучават колко топлина могат да понесат кактусите. Доскоро мнозина смятаха, че растенията са безпроблемно адаптирани към високи температури и суша, но горещата вълна в Аризона подкопа това схващане, пише БТА. Кактусите имат нужда да се охлаждат през нощта или пък с помощта на дъжд и мъгла. Ако това не се случи, те страдат отвътре.

Растенията, които в момента страдат от продължителната и прекомерна топлина, може да умрат след месеци или години, обясни Ернандес.

Кактусите във Финикс се изучават от експертите, тъй като градът е топлинен остров, който възпроизвежда по-високи температури – това означава, че растенията в дивата природа вероятно са изправени пред ефектите от глобалното затопляне в бъдеще, каза Ернандес.