Без съмнение яйцата имат редица ползи за здравето – помагат ни да поддържаме добро тегло, грижат се за здравето на очите ни, съдържат редица хранителни вещества като протеини и омега-3 киселини. Въпреки това обаче ново проучване сочи, че може би е по-добре изобщо да не консумираме яйца и да ги заменим с други храни, които ни носят същите ползи. Решението би могло да доведе до неочаквани ползи за здравето ни. Ето защо:

1. Яйцата причиняват запек.

Яйцата съдържат голямо количество протеини, но за сметка на това никакви фибри, които спомагат за добрата чревна работа. Липсата на фибри води до запек, затова ако хапвате предимно яйца, нищо чудно да имате неприятни преживявания в тоалетната. Най-добре да смесвате консумацията на яйца с храни, богати на фибри като спанак и домати. Добра идея е да си направите един хубав омлет за закуска.

2. Яйцата може да намалят продължителността на живота.

Проучване сочи, че ако изключите напълно яйцата от менюто си, може да живеете по-дълго, тъй като жълтъкът има високо съдържание на холестерол. Независимо от възрастта, ако се консумират прекалено много яйца, увеличавате риска от висок холестерол и проблеми със сърцето. Но ако хапвате по едно яйце на седмица, няма проблем.

Решението – можете да си набавите протеини, като заместите жълтъка с храни на растителна основа като риби, ядки, паста, хляб, за да увеличите шансовете си да живеете по-дълго.

3. Яйцата може да доведат до проблеми с кожата и да причинят акне.

Акнето се причинява от високите нива на хормона прогестерон, който се съдържа в големи количества в яйцата. Нашият организъм произвежда този хормон по естествен път, но когато консумираме яйца, само си набавяме излишно допълнително количество.

Затова, ако забележите неочаквани проблеми с кожата си, замислете се колко често ядете яйца. Ако похапвате често и въпреки това нямате проблеми с кожата, значи не прекалявате и организмът ви ги понася добре.

4. Прекалената консумация на яйца увеличава риска от болести на сърцето.

Обикновено здравите хора могат да си позволят да хапват до 7 яйца седмично, без това да навреди на сърцето им. Нещо повече – това може дори да им помогне да намалят риска от инсулт и да подобри зрението им.

Но ако страдате от здравословни проблеми – като например диабет, консумацията на толкова яйца увеличава риска от болести на сърцето. Проучване сочи, че мъжете, които ядат повече от едно яйце на ден, са по-застрашени, затова е препоръчително да се консултирате с лекаря си, преди да предприемате промени по менюто си.

5. Яйцата предизвикват усещане за подуване.

За някои хора яйцата могат да бъдат чудесен избор за закуска, но не и за онези, които имат непоносимост към тях. Ако се чудите защо имате газове и се чувствате постоянно подути, след като сте хапнали яйца, най-вероятно е разумно да си направите тест за алергии, преди да продължите да си ги приготвяте всяка сутрин. 

Ако страдате от яйчена непоносимост, това означава, че на практика организмът ви не може да обработва съставките на този продукт. Възможно е да ви липсва определен ензим, който да ги разгражда. Това от своя страна не само че води до усещане за подуване, но също може да причини стомашни болки, главоболие и напрежение.

Brightside