Докато наблюдавах двойки, които са се разделили по инициатива на жената, се натъкнах на един интересен нюанс, който почти никога не се забелязва от мъжете. Нарекох го "лебедова песен".

Идеята е, че преди да си тръгне, жената често сякаш се опитва да направи последния пробив във връзката. Да вложи колкото се може повече енергия и усилия в нея. И ако това последно усилие не доведе до никаква промяна у мъжа ѝ, а срещне безразличие и неблагодарност, тя прекъсва общуването.

Една моя приятелка например живя около шест месеца с партньора си, от когото очакваше предложение за брак. Той се оправдал с изказвания от типа „сега не е времето“ и „трябва да помисля“. А някога тя бе особено привързана към него.

Един ден жената решила да сложи разкошна маса, на която нямало всичко. Различни изискани ястия, и любимите му палачинки по специална рецепта. Апартаментът бил излъскан до блясък. Самата героиня била с току-що боядисана коса, стилизирана, облечена в елегантна нова рокля, която подчертавала нейната крехкост особено добре.

Мъжът бил искрено доволен от вечерта. В този момент бил сигурен, че са се влюбили до уши в него и че може да отлага въпросът за брака колкото си иска. Но на следващата сутрин получил вещите си, опаковани в две големи чанти пред вратата на апартамента, и съобщение за раздяла.

Всичко приключило, защото той не чул нейната "лебедова песен".

Друга дама ми разказа откровено за последната супа, която приготвила за съпруга си, преди да го напусне. Помните колко горещо беше това лято, нали? Ето защо за да избягат от жегата, те отишли на село, където се разхождали из гората, събирали гъби и били в състояние на привидна стабилност. Всъщност жената, разбира се, имала много оплаквания, но се била уморила да ги изказва и сега просто искала да се наслади на почивката и тишината.

И тогава съпругът ѝ поискал гъбена супа. На момента.

Слънцето продължавало да пече безмилостно, в кухнята било изключително горещо, но жената смело обелила и нарязала гъбите. Изпържила ги с морковите и лука. Сварила бульон, задушила нещо, добавила друго по специалната и рецепта, опитвайки се да му угоди. След това го гледала как яде, после измила чиниите… И когато мъжът ѝ се нахранил, тя поискала от него да прибере измития тиган във високия шкаф, който не можела да достигне.

–  Винаги трябва да се занимавам с тиганите! – изсумтял раздразнено съпругът, който бил натежал от супата. И жената в същия момент ясно разбрала – това е краят. И нищо не може да се поправи.

Всъщност има много повече истории. Но всички те имат по между си едно общо нещо. В нашата култура жената е натоварена със задачата да бъде домакиня. Да прави всичко възможно, за да запази връзката. Разбира се, има и други причини за раздяла. Но без съмнение сте чували изказването „Всичко беше наред. Защо тя реши да постъпи така?“ многократно, нали?

Така че ако мъжът от своя страна не иска да запази някакъв баланс и консумира, без да дава, то рано или късно жената ще почувства, че усилията ѝ попадат директно в бездната. Че тя, казано по-простичко, се е уморила да носи всичко върху себе си. И колкото по-големи са били усилията, толкова по-горчива изглежда неблагодарността, толкова по-голяма е вероятността от разрив. А мъжът в този момент е напълно спокоен и си мисли, че сега всичко е наред…

Така че, господа, събудете се! Ако във връзката ви има проблеми, а след това изведнъж жената започва да изглежда спокойна и старателна, много е възможно е това да не е заради вашите изисквания. Може да е лебедова песен.

Вслушайте се в нея, ако не искате да я загубите точно в този момент…

Източник: cluber.com.ua