Специфичните мастни киселини, които се съдържат в храни като авокадото, ядките и зехтина, са свързан с по-висока интелигентност, доказва ново изследване.

Мононенаситените мастни киселини – или МНМК – често биват свързани с различни ползи за здравето. Те са особено разпространени в традиционната диета на средиземноморските страни.

Наличието на тези мастни киселини може да обясни здравословните свойства на храни като:

  •     Зехтин
  •     Фъстъчено масло
  •     Ядки – бадеми, кашу, макадамия и др.
  •     Рапично масло
  •     Маслини
  •     Ядкови масла (тахани)

Сега ново изследвание откри връзка между високите нива на тези мастни киселини и по-високата интелигентност. Изводът е резултат от проучване на 99 здрави възрастни хора.

Всеки от тях минава през кръвни проби, тестове за интелигентност и сканиране на мозъка.