Специфичните мастни киселини, които се съдържат в храни като авокадото, ядките и зехтина, са свързан с по-висока интелигентност, доказва изследване.

Мононенаситените мастни киселини – или МНМК – често биват свързани с различни ползи за здравето. Те са особено разпространени в традиционната диета на средиземноморските страни.

Наличието на тези мастни киселини може да обясни здравословните свойства на храни като:

- Зехтин

- Фъстъчено масло

- Ядки – бадеми, кашу, макадамия и др.

-Рапично масло

- Маслини

-Ядкови масла (тахани)

Сега ново изследвание откри връзка между високите нива на тези мастни киселини и по-високата интелигентност. Изводът е резултат от проучване на 99 здрави възрастни хора.

Всеки от тях минава през кръвни проби, тестове за интелигентност и сканиране на мозъка.

Учените открили, че хората с по-високи нива на МНМК демонстрират по-висока интлигентност. Тази интелигентност е свързана и с по-ефективна система за контрол на вниманието в мозъка.

„Нашите резултати предоставят нови доказателства, че МНМК са свързани със специфична мозъчна мрежа, дорзалната мрежа на вниманието, и колко оптимално тази мрежа е функционално организирана“ – пише проф. Арон Барбей, ръководител на изследването.
   
Следващата стъпка ще бъде директно да се провери дали по-високият прием на МНМК ще повлияе на познавателните способности и интелигентността.

„Фактът, че можем да свържем тези полезни когнитивни ефекти със специфичните свойства на мозъчните мрежи, е вълнуващ – казва Барбей. – Това ни дава доказателства за механизмите, по които храненето се отразява върху интелигентността и открива обещаващи нови посоки за бъдещи изследвания в областта на хранителната когнитивна невронаука.“