Хидратация

Консумацията на вода е от изключителна важност. Какво количество ще консумирате, зависи от личното тегло, потене, климат и други фактори. Пиенето на достатъчно вода ще осигури оптимални нива на хидратация и също така придава чувство на ситост без да добавя калории. В някои статии дори се разисква, как сигналът за жажда може да бъде объркан с този за глад и по тази причина да изпитвате нужда от храна по-често отколкото ви се иска. Ако тежите 70 килограма здравословното количество вода би било между 2,5 и 4 литра на ден. Консумацията на други напитки, рядко може да се отчете като нещо положително, защото вариантите, които не прибавят калории, захар или химикали са малко (например натурален чай, резени лимон и краставица).

Свързана статия: 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар.

Избор на храните

Избирайки пресни, непреработени или минимално преработени храни, вместо пакетирани или обработени храни, има редица ползи. Пакетираните храни най-често съдържат натрий (сол), допълнително добавени мазнини, захари и сиропи и други. При добър избор на храните, които да включите в ежедневното си меню може много бързо да се наблюдава понижаване на килограмите и промяна във визията (по-малко сантиметри в талията, по-изчистен корем, по-оформени мускули), което се дължи най-вече на това, че повечето нездравословни опции карат тялото да задържа вода.

Контрол на хормона инсулин

Когато се секретира инсулин, изгарянето на мазнини се забавя или спира. Чрез контролирането на секрецията му можете да намалите покачването на мазнини или да ускорите загубата им. Най-добрата опция за контрол е да избирате източници на въглехидрати, максимално непреработени храни с нисък гликемичен индекс като база на храненията си. Примери за такива представители са оризът, овесените ядки, пълнозърнестите култури, зеленчуците, някои плодове и други. Стабилните нива на кръвна захар също така имат благоприятно влияние върху енергията и настроението. От друга страна, ако използваме за основа бързи храни, нивата на кръвна захар постоянно ще се повишават и след това рязко ще спадат. По този начин не даваме шанс на организма да използва запасите си от мазнини, ще имаме енергия на разположение за много кратко време и в същото време ще изпитваме по-честа и неконтролируема нужда от бърза храна.