Двойните стандарти означават, че едно и също правило или ситуация се прилага по различен начин към една група хора в сравнение с друга. Може би най-разпространените двойни стандарти се наблюдават по отношение на въпросите, свързани с пола, но ги има и във всяка друга сфера на живота ни. Най-изненадващото е, че често ние самите прилагаме тези стандарти към хората около нас и дори не си даваме сметка за това.

Сега ще ви убедим в това:

1. Имаме напълно различни очаквания от майките и от татковците.

Най-често татковците ги хвалят дори за най-дребното нещо, което са направили за децата си, докато майките са подложени на убийствена критика. Постоянно.

2. Сигурно е в „онзи период“ от месеца.

Много неприятен коментар, който хората си позволяват да използват (особено мъжете) по отношение на жените, когато не са в настроение.

3. Окосмяването на тялото.

За мъжете няма проблем дали са обръснати, или не; колко космати са и т.н. При жените се критикува и най-малкото необръснато косъмче.

4. Отнасяме се по различен начин към разговорите между мъжете и жените.

Когато разговарят двама мъже, хората си казват, че сигурно обсъждат нещо много важно. Когато говорят две жени, хората най-често подмятат, че двете клюкарстват по поредната тема.

5. Сивата коса

При мъжете сивата коса обикновено е признак на мъдрост и физическа атрактивност. Мъжете изглеждат с повече достойнство и по-привлекателни. Докато при жените нещата стоят съвсем различно – от жената се очаква при първите сиви коси да се боядиса, в противен случай веднага е заклеймена като „стара“ и „демоде“.

6. Летенето в комиксите

Дори по отношение на художествената измислица – в комикси или обикновена анимация: ако мъжът лети, е супермен; ако жената лети, обикновено е съпроводено от метла и етикета „вещица“.

7. Сълзите

За жените е нормално да плачат и да изливат чувствата си. Ако обаче мъжът се разплаче, веднага е определен като „слаб“, „безволев“, „женчо“.

8. Знание

Ако мъжът сгреши нещо, вероятно ще извиним случилото се с обяснение, че е изморен или нещо такова. От друга страна, ако жената сгреши (например някое уравнение), веднага се сдобива заключението, че „жените просто са зле с математиката“.

9. Различни стандарти за фигурата

Мъжът с шкембе е нещо често срещано и сякаш никой не обръща внимание. Жената обаче, ако допусне да излезе извън форма, моментално се изправя срещу лавина от коментари и критики.

Bright side