Фитнес за жени - най-доброто ръководство
Нужните количества протеин, въглехидрат и мазнини се диктуват от общия брой калории и поставените цели. В такъв случай, защо постоянно виждаме жени в залата, които вдигат леки тежести или пък провеждат около час нискоинтензивна кардио тренировка? Това най-често се дължи на слаба информираност или дезинформираност от лоши източници, как трябва да се тренира. Същото важи и за храненето и диетите. Най-често препоръчваните хранения са с оскъдно количество протеин, който е от изключителна важност за покачването на мускулна маса, често са крайно ограничени и есенциалните мастни киселини.
Основни насоки при храненето
Контрол на калории
Най-важният фактор в една диета са приетите калории срещу изразходените. Общото количество калории главно определя дали ще отслабвате или напълнявате. Съществува тънка линия, например, при прием на прекалено много калории, тялото е склонно да започне да трупа мазнини, а ако държим калориите прекалено ниско в продължителен период от време, то да няма възможност да си набавя нужното, за да натрупа мускулна маса или дори да използва като източник на енергия вече изградената. Създаването на дневна цел за приетите калории и следенето им е от изключителна важност, за да сте сигурни, че работите в желаната насока.
Следенето на калориите също позволява да се направят промени по хранителен режим или диета в случай, че не постигате резултатите, които желаете в определен период от време. Често срещан въпрос е кога е най-подходящото време да се консумира определена храна. Таймингът в храненето има своето място, но играе второстепенна роля, за да бъде разисквано като основна насока при храненето в статията.
Манипулации на макронутриентите (протеини, въглехидрати, мазнини)
риемът на калории е най-важният фактор, който да следим, но съотношението между протеин, въглехидрат и мазнини може да диктува, дали ще покачите мускулна маса, излишни килограми или ще загубите мазнини. Хранителен режим, при който 80% от калориите са от въглехидрати, 10% от протеини и 10% от мазнини ще даде различни резултати, спрямо такъв, в който ако макронутриентите са разпределени по по-балансиран начин, например 40% от калориите да идват от протеин, 40% от въглехидрати и 20% от мазнини.