Такива са времената, в които живеем - нужни са съвсем малко усилия, за да открием нещо, което да завладее ума ни и да запълни времето ни с лавина от информация.

Броят на възможностите за развлечение расте, докато способността ни да се фокусираме върху работата и да поддържаме дълбоки и смислени връзки с останалите намалява.

Причината за това е, че не сме достатъчно отегчени. Като зрели хора, ние имаме работа, различни отговорности и технически средства, които ни помагат да избягаме от скуката и да се разсеем.

Но когато умишлено избягвате скуката, вие пропускате няколко възможности. Това са 4 причини, поради които някои от най-брилянтните умове на планетата обичат да бъдат отегчени.

1. Отегчението подобрява креативността

Повечето хора бягат от скуката, защото я асоциират с негативна изолация. Когато обаче искате да бъдете по-изобретателни, отегчението може да бъде чудесен катализатор.  Скуката освобождава съзнанието ви от всякакви ограничения и рамки и ви позволява да започнете да мечтаете.

В нашето забързано общество, човек е подложен на постоянен натиск да върши нещо, защото в противен случай изглежда мързелив. Забавянето на темпото и по-задълбоченото мислене обаче могат да доведат до гениални идеи и значими иновации.  

2. Скуката помага да си върнете концентрацията

Великите постижения изискват силна концентрация. За да бъдеш фокусиран обаче трябва да имаш ясен ум и последователен начин на мислене. Трудно е да запазим концентрация, когато постоянно сме ангажирани с нещо и не позволяваме на умът ни да си почине, да се рее свободно.  

Едно проучване, което разглежда ползите от мечтателството, открива, че хората, които често планират бъдещите си действия и цели, правят това мечтаейки.  Когато позволявате на умът ви да се скита в пространството, вие отключвате едно по-високо ниво на  концентрация, което ще ви бъде от полза във всеки един аспект вашия живот.

3. Скуката повишава вашата продуктивност

Всички търсим начини да увеличим своята производителност и ефективност. В повечето случаи това става с външна помощ чрез най-различни джаджи, трикове и хранители добавки. Най-леният начин да постигнете високи резултати  е да изчистите съзнанието си от всички излишни мисли и да мечтаете.    

Учени от университета „Бар Илан“ в Израел са установили, че когато мечтаем, ние стимулираме фронталния лоб на нашия мозък, което води до по-бързо мислене и по-добра памет.

4. Отегчението ви прави по-здрави

Може да звучи странно, но отегчението наистина може да подобри нашето здравословно състояние. Ако трябва да бъдем по-конкретни, скуката ни помага да вземаме по-добри решения,  а това може да допринесе за един по-здравословен начин на живот.

На всички ни се е случвало да ядем без да сме гладни или да пропускаме хранене, просто защото сме затрупани от безброй задачи, които не ни позволяват да имаме нормален хранителен режим.  От друга страна, когато сме отегчени, ние се освобождаваме от постоянния поток от информация и достигаме по-високо ниво на съзнателност, което ни помага да вземаме по-адекватни решения, като например това да се откажем от следобедните бисквити и десерти.

Джулиан Хайес II, автор на „Body Architect", за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз