Те повишават енергията си.

Продуктивните хора знаят, че рано сутрин са най-креативни, че силите им са най-много и че могат да ги увеличат още повече – например като спортуват.

Различните хора правят различни неща в сутрешните си ритуали. За много от най-успешните личности обаче ставането в ранен час е обща характеристика.

Щом отворят очи, те имат няколко часа, в които са свободни да вършат неща, които ще направят деня им по-добър – занимания с хоби, разходка в гората, писане – всичко, което наистина ги зарежда.

Един цитат от Стив Джобс показва колко е важно да се вглеждаш дълбоко в себе си всяка сутрин:

„През последните 33 години се гледам всяка сутрин в огледалото и се питам – „Ако днес се окаже последният ден от живота ми, бих ли сторил онова, което се каня да свърша сега?”. И когато отговорът е „Не” твърде много дни подред, зная, че трябва да променя нещо.”

Сутрешната сила

Енергията ни е най-силна сутрин, защото силата на волята ни е ограничена.

Силата на волята е оскъден ресурс и щом го изразходваме за деня, край. Ето защо има смисъл да се заемаме с най-важните задачи именно сутрин.

Науката ни казва, че креативните сили са най-високи по време на сън и веднага след него. Най-добре анализираме пък с напредването на деня. Многобройни проучвания изненадват с откритието, че когато сме уж най-сънени и замаяни, творческият ни потенциал е най-мощен. Възползвайте се от това знание!

Така, ако сте „чучулиги”, вероятно ще се окажете най-креативни нощем, когато сте най-уморени. Ако пък сте сови, вероятно сутринта е силното ви време.

Изяж жабата!

Една от най-прочутите книги за продуктивността се нарича „Изяж жабата” и е от Брайън Трейси. Заглавието е заето от едни думи на Марк Твен:

„Ако първото, което правите сутрин, е да изяждате една жива жаба, ще преминете през деня със задоволството, че това вероятно е било най-лошото нещо, което ще ви се случи до вечерта.”

Той иска да каже, че когато отметнете най-трудните задачи сутринта, ще се заредите с енергията, донесена от съзнанието, че сте постигнали нещо значимо и че останалата част от деня ви ще бъде много по-лека.

Сутрешните ритуали на прочутите

Да видим как известни исторически личности са прекарвали началото на деня си. Информацията е почерпена от книгата „Ежедневни ритуали: Как работят творците”. Ето няколко страхотни примера:

1. Уинстън Чърчил

„Въпреки цялата му активност, ежедневните ритуали на Чърчил са се променяли много малко през годините. Той се е будел в 7:30 сутринта и оставал в леглото за богата закуска и за да прегледа пощата и националните вестници. През следващите два часа, без да става от леглото, той работел, като диктувал на секретарите си.”

2. Барак Обама

„Той се появява в Овалния кабинет малко преди 9 ч. сутринта. Обича да спортува – вдига тежести и прави кардио упражнения – и това е първото, което върши сутрин, започвайки в 6:45. Изчита няколко вестника, закусва със семейството си и помага на дъщерите си да си съберат нещата за училище, преди да премине 30-секундното пътешествие по стълбите до кабинета си.”

3. Ърнест Хемингуей

„Когато работя върху книга или разказ, аз пиша всяка сутрин – колкото се може по-скоро след пукването на зората. Тогава няма кой да те обезпокои и е хладно или студено, затова сядаш да работиш и се стопляш, докато пишеш.”

4. Роджър Ебърт, прочут американски филмов критик

„Обикновено ставам около 7. Правя си зърнена закуска в машината за варене на ориз. После се разхождам един час – навън, ако времето е хубаво, или на пътечката си за бягане, ако е студено. После взимам душ, бръсна се и отивам на първия от трите филма, които гледам през повечето работни дни."

А как започвате вие своя ден?

Джейкъб Шрияр, Business2Community

Текстът е публикуван от Мениджър NEWS. Още мотивация и вдъхновение, анализи и новини от последния час ще откриете ТУК.