Италианската кухня оглявява класациите за една от най-предпочитаните и любими кухни на хората по света. Ястията са лесни за приготвяне, изключително апетитни, и най-вече – запомнящи се! Днес ще те пренеса в Италия с една бърза рецепта за Пене с босилек и домати, която ще накара сетивата ти да пеят!

За да не изневерявам на стила си, отново успях да пречупя тази рецепта през моята призма и да споделя с теб нещо здравословно, което ще те засити за дълго време!

Пастата се приготвя бързо; не изисква огромни кулинарни умения, а желание и отношение към самата храна. В рецептата участва гъба кладница, която е голям имуностимулатор и е богата на най-различни витамини и минерали.

Босилекът, който също ще използваме, придава специфичен и отличителен вкус на нашата паста. В комбинация с каперси и домати– тази рецепта определено ще спечели място в сърцето ти!

Време за приготвяне: 30 минути

Отново залагам на качествени продукти, които са изпитани във времето. За да е по-интересно и здравословно - използвах сметана на растителна основа, но винаги може да бъде заменена с друг вид готварска сметана.

Необходими продукти:

- 150гр. гъби кладница

- 100 мл. овесена сметана – може да бъде заменена с животинска

- 250 гр. пълнозърнесто пене

- Една консерва нарязани или едри домати – 400гр.

- 50 гр. каперси

- 10 гр. босилек – около 7-8 средни листа

- 100 гр. пармезан

- Две скилидки чесън

- 20 гр. масло Гхи – може да бъде заменено и със зехтин

- Сол и риган на вкус

Начин на приготвяне:

- Слагаме пастата във вряща вода и я оставяме да се вари около 10-12 минути.

- За да бъде пастата al dente, трябва да се извади около десетата минута и да е една идея по-твърда.

- Гъбите и чесъна се нарязват на ситно.

- В загрят тиган се топи маслото Гхи (или зехтин), като веднага се прибавя чесъна.

- Изчакваме чесънът да хване лек загар, след което добавяме и гъбите. Заливаме ги с ½ от сметаната.

- Задушаваме ги за около 10 минути.

- Когато пастата е готова, изсипваме водата от тенджерата и я връщаме обратно на котлона. Оставяме го включен на най-ниска степен, колкото да държи пастата топла.

- Прибавяме нарязаните домати или доматеното пюре и разбъркваме.

- След това добавяме и босилека. Вкусът му е специфичен и трябва да се внимава да не се прекали с него.

- Идва ред на гъбите, които заемат мястото си при пастата.

- Добавяме сол и риган на вкус, след което и останалата сметана.

- След като сме приключили с бъркането, прибавяме каперсите.

- Сервираме пастата, като завършваме с пармезан и няколко листенца босилек за украса.

И така, в рамките на 30 минути, ще можеш да приготвиш перфектната вечеря за теб и любимите ти хора! Ароматна, здравословна и изцяло виталиански стил. В комбинация с хубава музика и чаша вино ще се пренесеш в света на безгрижието и насладата от вкусната храна!

С тези здравословни рецепти искам да ти покажа, че полезната храна може да бъде вкусна и да засити не само тялото, но и ума ти. 

Винаги може да замениш или изключиш част от продуктите, използвани в рецептата, ако не ти допадат. Пармезанът може да се замени с веган такъв, ако имаш непоносимост към лактоза. Затова и овесената сметана е най-доброто решение, що се касае до приготвянето на паста без млечни продукти.

Хранителна стойност:

Получават се около четири порции – общо 1010 гр., всяка по средно 253 гр.

Калории:  2400 kcal

Протеин: 80 гр.

Въглехидрати: 230 гр.

Мазнини: 49 гр.

Или средно по 600 kcal, 20 гр. протеин, 53 гр. въглехидрати и 12 гр. мазнини в една порция.