То едновременно ободрява и лекува. Ето какво представлява тази златисто-жълта напитка и какви са ползите й за човешкия организъм.

Златното мляко се нарича и куркума лате. Причината е основната му съставка, а именно куркумата. Тя придава на напитката особеното златисто оцветяване. Но не само куркумата прави златното мляко толкова здравословно и популярно. В състава му влизат още джинджифил, черен пипер, кокосово масло и индийско орехче. Заедно с растителното мляко тези съставки се грижат за положителния ефект на това чудотворно аюрведично мляко върху здравето. Напитката действа по следния начин:

- възпира инфекциите

- подсилва имунната система

- предотвратява костно-ставни заболявания

- смекчава хроничните болки

- стимулира храносмилането

- забавя остаряването на клетките

- подпомага детоксикиращата функция на черния дроб

Предполага се, че златното мляко има благоприятно действие и при артроза, Алцхаймер или болести на сърдечно-съдовата система. Освен това с него се отслабва, защото стимулира храносмилането и метаболизма. По начало златното мляко няма странични ефекти, но ако се прекали с куркумата, може да се стигне до диария, гадене или повръщане. Причината е съдържащият се в нея куркумин. Дневната доза от 180 милиграма куркумин не бива да се превишава. Добре е златното мляко да се пие сутрин като алтернатива на кафето. Понеже действа ободряващо, не е препоръчително да се пие заедно с кафе или вечер преди лягане.

Ако искате да си приготвите у дома куркума лате, ще са ви нужни следните съставки:

    1 чаша прясно мляко (като вегетарианска алтернатива кравето мляко се заменя с овесено, бадемово или оризово мляко).

    1 ч. л. куркума на прах

    1/2 ч. л. настърган корен от джинджифил

    1 ч. л. кокосово масло

    1 ч. л. мед, или повече в зависимост от вкуса (може и сироп от агаве)

    1 щипка черен пипер

    1 щипка настъргано индийско орехче (по желание)

Приготовление:

Млякото се кипва заедно с куркумата и джинджифила. Добавя се черният пипер (и евентуално индийското орехче) и се оставя да се охлади около 10 минути. Топлото мляко се сипва в голяма чаша заедно с кокосовото масло. Резултатът е златисто-жълто мляко със сладко-тръпчив вкус. По желание напитката може да се подслади допълнително с мед или сироп от агаве. А за по-пикантен аромат се добавя канела или ванилия.