Един урок за манипулацията, свободната воля и как историята може да се повтори, ако не внимаваме

09 юни 2018 г., 12:11
2721

Khakimullin Aleksandr / Shutterstock

Bright Side ни припомня един противоречив социален експеримент, който превръща група гимназисти във фанатизирана общност, а уроците и изводите са за всички нас.

Рон Джоунс е учител по история в средно училище в Пало алто, щата Калифорния. Когато идва време за Втората световна война, един от учениците му задава въпроса как така обикновените немски граждани се правели, че не знаят нищо за случващия се геноцид. Тогава Джоунс решил да проведе един неочакван експеримент по темата.

Понеделник

В този ден Джоунс говорил за силата на дисциплината, комбинирайки урока с физически упражнения и команди. Учениците харесали идеята и отговаряли с ентусиазъм на въпросите му, дори ако по принцип били по-тихи в час.

Вторник

Учителят заварил своите подопечни подредени, тихи и готови за урок. Нямало усмивки, подхвърляния, нито дори идеи. Тогава Джоунс ги запознал с мотото "Сила чрез дисциплина, сила чрез общност", което децата трябвало да викат на висок глас. Джоунс дори измислил поздрав, който да обединява групата.

Сряда

Социалният експеримент продължил с организирането на група от трима души, които трябвало да докладват за онези, които не спазват правилата в час. Цели 20 души издали своите съученици заради различни провинения, които уж били направени. един дори поискал да стане личен телохранител на учителя.

В този момент експериментът станал известен и на родителите. Един равин дори се обадил, за да поиска обяснения, но не възразил, когато му било казано, че класът изучава немския стереотип на поведение. Самият Джоунс останал поразен от липсата на съпротива дори и от възрастните. Междувременно самата група вече включвала над 200 ученици.

Четвъртък

Пред екзалтирания клас Джоунс обяснил важността на гордостта - това е нещо, което никой не може да ви отнеме, вие сте избрани и може да промените съдбата на тези около вас. Учителят обявил, че в петък по обед по телевизията ще се излъчи предаване за новата общност и избора на нов лидер.

Петък

Когато моментът настъпил, нищо от това разбира се не се случило. И тогава дошъл ред на учителят да обясни колко заслепени са били учениците.

"Вие бяхте манипулирани, водеше ви амбицията ни и не сте по-добри или по-лоши от същите тези немци, за които четем в учебниците. Мислихте си, че сте избрани и че сте нещо повече от другите извън класната стая. Продадохте свободата си за удобството, което дисциплината и превъзходството предоставят. Решихте да се откажете от собствените си вярвания и да приемете волята на групата, която е чисто и просто една лъжа!"

Ключови думи:
Коментари