Bright Side ни припомня един противоречив социален експеримент, който превръща група гимназисти във фанатизирана общност, а уроците и изводите са за всички нас.

Рон Джоунс е учител по история в средно училище в Пало алто, щата Калифорния. Когато идва време за Втората световна война, един от учениците му задава въпроса как така обикновените немски граждани се правели, че не знаят нищо за случващия се геноцид. Тогава Джоунс решил да проведе един неочакван експеримент по темата.

Понеделник

В този ден Джоунс говорил за силата на дисциплината, комбинирайки урока с физически упражнения и команди. Учениците харесали идеята и отговаряли с ентусиазъм на въпросите му, дори ако по принцип били по-тихи в час.

Вторник

Учителят заварил своите подопечни подредени, тихи и готови за урок. Нямало усмивки, подхвърляния, нито дори идеи. Тогава Джоунс ги запознал с мотото "Сила чрез дисциплина, сила чрез общност", което децата трябвало да викат на висок глас. Джоунс дори измислил поздрав, който да обединява групата.

Сряда

Социалният експеримент продължил с организирането на група от трима души, които трябвало да докладват за онези, които не спазват правилата в час. Цели 20 души издали своите съученици заради различни провинения, които уж били направени. един дори поискал да стане личен телохранител на учителя.