Отлагаме, губим време в интернет, оставяме денят да мине, без свършим това, което искаме. Как да го преодолеем? С тренировки, пише блогърът Лео Бабаута от ZenHabits. Практикувайте малки, ефективни навици. Не очаквайте да станете добри в нещо, което не упражнявате многократно и целенасочено. Насладете се на радостта да практикувате нещо, в което ще станете добри. Удивително е се учиш на нещо ново – това е чувството, което мотивира. Какво да практикувате? Ето три простички умения, които могат да се превърнат в навици.

1. Кажете си: „Това е следващото, което ще направя“

Вместо дълъг списък с неща, които искате да направите днес, измислете само едно нещо, което искате да направите точно сега. Вместо да кажете, че ще свършите тази важна работа някой ден, кажете, че ще се заемете с нея веднага. Вместо да се оставите да преглеждате разсейващи сайтове, определете върху какво искате да работите по-нататък. Изберете едно. Няма значение какво е, но гледайте да е нещо, което има значение в живота ви.

2. Задайте си въпроса: „Каква е най-малката стъпка, която мога да предприема?“

Повечето от нас поглеждат висящата задача и подсъзнателно си казват „Това е прекалено трудно, не мога да го направя сега“. Мислим за целия проект, а той се състои от множество по-малки задачи. Вместо да си кажете „Трябва да напиша курсовата работа до тази и тази дата“, си кажете „Ще напиша три точки от плана“. Ако дори и най-малката задача продължава да ви изглежда твърде трудна, кажете си „Ще работя 5 минути върху най-малката задача на момента.“ Или само две минути. Направете го абсурдно лесно.

3. Запитайте се: „Какво ме спира да се концентрирам върху тази малка стъпка?“

Дори да сте избрали задачата, върху която да се съсредоточите и да сте я разбили до най-малката стъпка, отново ще срещнете съпротива и разсейващи фактори. Ако не се захванете веднага с най-малката стъпка от най-важната задача, запитайте се защо. Какво ви спира? Можете ли да разрешите проблема, да затворите всички подпрозорци, да изключите телефона, да помолите хората около вас да ви дадат половин час пълно спокойствие? Най-лесното решение обикновено е да изключите всички разсейващи фактори и да се заемете с най-малката стъпка.

Щом направите това, повторете процеса още два пъти, с по няколко минути почивка между всяко повторение. След това се наградете с 20 минути почивка. Това е вашата тренировъчна сесия. Можете да направите няколко тренировъчни сесии на ден – това бързо ще се превърне в навик.