Хлапето е раздразнително, удря главата си в стената, в пода или в решетката на креватчето, скубе си косите в израз на протест, гняв, обида. Каквато и да е причината да се самонаранява, това винаги буди тревоги у родителите.
Подобно поведение може да се свърже с безкрайната енергия и палавост, но често основна причина са грешки във възпитанието.

Каква е причината за това поведение

Самонаказанието е агресивно поведение, при което агресията е насочена към родителя, но има завоалиран и пасивен характер. Тя носи и неизказана болка.
Ако родителите не вземат мерки, с напредване на възрастта тези деца ще търсят успокоение в ядене, лъжи, кражби или друго неприемливо поведение. 
Причините за подобно поведение могат да са различни и в голяма степен зависят от темперамента на хлапето.

Ето най-честите и как може да се излезе умно от ситуацията. Коментира семейният психолог Елнара Агаева пред ya-roditel.ru.

Детето се самонаранява

В знак на протест

Ако родителят е авторитарен и налага волята си във всичко, което прави хлапето, към 2-годишна възраст то започва сериозно да се съпротивлява и да отказва да се подчинява. 
Сам по себе си протестът е качество на лидерите – едно качество, което всеки иска да притежава. На такова дете обаче е трудно да му се откаже нещо, защото то е убедено, че всичко по право му се полага.

Бурната реакция идва в отговор на прекомерната родителска строгост, безкрайните забрания и ограничения, които му се налагат, или пък твърде строгите ограничения и рамки, които се поставят. 
И детето отреагира. По свой начин се бори с ограничаването на свободата си и унижението, като използва силата си срещу себе си.

Неправилно е: обзети от паника и страх, да го наказвате, да викате и да му се карата, още по-малко да му да посягате. В отговор на вашето поведение детето ще плаче още по-силно.

Полезното поведение: Ефективната реакция на майката: нежно да прегърне детето, когато то опитва да се самонарани. Да седне до него и да се опита да го успокои.
Добър подход е с повече думи да разкаже на детето какво то чувства в дадения момент.

Например: „Мама ти забрани да ядеш бонбон и сега ти си много ядосан. Сърдиш се на мама. Но след като се наобядваш, ще можеш да изядеш два!“
Съвет: Обмислете много точно и премахнете излишните изисквания към детето, въздържайте се от излишни забрани. Учете се и вие да правите компромиси.

Когато изпитва чувство на вина