Да показваш чувство за хумор, да успяваш да разсмиваш другите - това е научно доказан белег за интелигентност, припомня в сайта Business Insider авторката Шана Лебоуитз. 

Проучване от 2011 г. на Университета в Ню Мексико доказва връзка между хумора и интелигентността. В рамките на експеримент, 400 студенти по психология били помолени да напишат забавни надписи под карикатури на New Yorker. Преди това младежите били помолени да попълнят тестове за измерване на способността им за абстрактно мислене. Измерена била и вербалната им интелигентност. Накрая се оказало, че най-забавните надписи под рисунки били измислени от студентите с по-високи резултати на тестовете за когнитивни способности. По-точно, младите хора с висок резултат по отношение на вербалната интеглигентност, били автори на по-смешни идеи. 

Друго изследване на същия университет използвало група комедийни актьори и същата процедура. При професионалистите, при които хуморът бил част от работата и развито умение, разбира се, се получили по-смешни надписи под карикатурите, отколкото при студентите. Но също били най-смешни идеите на тези от тях, които имали по-високи показателни по отнишение на вербалната интелигентност. Тя е част от общата интелигентност на човека. Проявява се чрез умение за вербализиране. 

Още през 70-те години изследване в Щатите показало, че 55 мъже комедианти и 14 жени със същата професия имат значително по-високи резултати на IQ тестове от хора с други професии. 

Тези и други резултати опровергават заблудата на някои хора, че постоянните шеги и бягането от сериозността са белег за липса на интелигентност. Напротив. Освен това, хората с чувство за хумор традиционно имат повече успех с броя на романтичните партньори. Това отново е посочено от проучване сред студенти на Университета на Ню Мексико.