За мнозина хотдогът е едно от малкото удоволствия в този живот. Бихте ли си хапнали от него обаче, знаейки, че той ще ви приближи с 36 минути до смъртта?

Тази цифра не е избрана на случаен принцип. До нея достигат учени, след като анализират ефекта на 5853 храни върху човешкото тяло и околната среда. Тяхното проучване е публикувано в Nature Food.

Въпреки че цялостната картина не изглежда особено приятно, добрата новина е, че и най-дребните промени в нашата диета могат да окажат голям ефект както върху здравето ни, така и върху въглеродния отпечатък.

„Замяната едва на 10 процента от дневния калориен прием на говеждо и обработено месо с пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения и определени морски храни, може да намали хранителния въглероден отпечатък на американския потребител с  1/3 и да добави 48 здравословни минути на ден - пишат авторите на проучването Оливие Джоли и Катерина Стиляну в The Conversation. – Подобрението е значително за толкова малка хранителна промяна.“

Първо, учените изчисляват здравния резултат на храните. За тази цел те използват хранителен индекс, наречен Health Nutritional Index, който разработват по-рано заедно с Виктор Фуглони III, както и с помощта на данни от огромно епидемиологично проучване, наречено Global Burden of Disease. Като казваме огромно, имаме предвид наистина огромно. GBD включва данни за период от над 30 години от всяка една държава по света.

С помощта на тази информация екипът изчислява здравния товар (или полза) в минути на хиляди храни. Така например хотдогът отнема 36 минути от живота ви, но малко краставици могат да добавят 10 минути.

С това обаче анализът им не се изчерпва. Учените искат да проверят и по какъв точно начин храните влияят на околната среда. Те използват метод, наречен IMPACT World+, който измерва въздействието на жизнения цикъл на храните като производство, обработване, приготвяне, консумация, отпадъци, потребление на вода и въздействието върху човешкото здраве от замърсяване например. Общо изследователите използват 18 индикатора на околната среда, за да оценят различните храни и да ги подредят по правилния начин.

Накрая учените успяват да сортират всички тези данни в три различни цветови зони – червена, жълта и зелена. Досущ като светофара, червеният цвят означава „спри“ (за продукти като обработено месо), жълтият – „продължавай с повишено внимание“, а зеленият – „хапвай на воля“ (ядки, плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и някои морски храни.

Източник: IAustin Thomason/Michigan Photography and University of Michigan, The ConversationCC BY-ND

Екипът се надява, че техните открития ще придадат известни нюанси на проблема „всичко или нищо“, когато става дума за опазването на околната среда ии здравословното хранене. Въпреки че в анализа вегетарианските опции „показват по-добри резултати като цяло“, „пълна промяна на диетата не винаги е единственият вариант“‘.

Източник: IFLScience