София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви ДървАРТ – ателие за ръчно изработени дървени папийонки, джобни кърпички, персонално гравирани дървени бутонели и други аксесоари за модерни хора.

Аз съм... всъщност сме „ние“ -  Никола, Блага и  сина ни Крум,  малко семейно ателие за  „машини за усмивки“.  Днес  обаче на вашите въпроси отговаря Блага,  в качеството си на по-добрата половина от Дърварт.  Късно е, малко преди полунощ, момчетата се приспаха взаимно.  Работя като ... всъщност  не работя. Аз съм от онези щастливи хора, превърнали хобито си в работа. Иначе правя  папийонки и други аксесоари. Никола е графичен дизайнер, а в  останалото време измисля папийонки.  Иначе, когато работиш за себе си, се налага  да съчетаваш много дейности. Това е щастие.  В свободното време правя планове, защото вярвам, че организацията е важна.  Никола напоследък готви  много и вкусно.  За друго време почти не остава.  Мечтая си за  денонощие  от  40 часа, минимум, не че ще ми стигне.  Почивам си като ... работя, наистина. Трудно стоя на едно място и ако не пътувам , което напоследък се случва рядко, си намирам работа. Скоро научих, че най-близката галактика, съседна на нашата, е М31  от съзвездието Андромеда и е  оталечена на 2 милиона светлинни години. Светлината, която  виждаме днес от М31  се е запътила към Земята, когато тук не е имало човешко същество. В такива моменти папийонките ми изглеждат като смисъл на съществуването. Искам да променя мъжете или поне начина, по който те се обличат.

От колко време се занимавате с изработка на дървени папийонки, бутонели и аксесоари?

Първата папийонка направихме преди малко повече от година. Беше авантюра.
Покрай новогодишните обещания решихме да им дадем шанс и през февруари  стартирахме Дърварт официално.

Има ли пазар за продуктите ви в България?

Още не сме направили първия милион, но работим по въпроса(смях в залата!).
Засега можем да се похвалим с най-усмихнатите клиенти, което никак не е малко.

Има ли български стил или подобни традиции тук, от които сте повлияни, или може би световни?

В държавата на официалния анцуг  и мъжката чантичка борбата  е епична. Опитваме се да наклоним везните към класическия стил, но с щипка иновация. Засега малки успехи постигаме  в по-големите градове.  Идеята за аксесоари от дърво не е наша - по света  дървените папийонки са популярна модна тенденция.  Нашето гардже, то се знае, е най-хубаво – изградили сме наш стил и дизайните ни вече се разпознаваеми.

С кой съвременен дизайнер или артист бихте искали да работите - няколко имена, които ви вдъхновяват?

Мила Атева - Sassa Björg, Антония Йорданова – Knapp.

Защо решихте да участвате на София Диша?

Участваме за пръв път и дори бяхме изненадани от поканата – все пак „съществуваме“ само от няколко месеца. Идеята на фестивала ни харесва – формата е различен,  не просто базар, а истинско арт пространство на открито.  Място, което със сигурност ще ни срещне с нашите стилни градски момчета и момичета.

Коя е най-близката ви професионална цел?

Коприна, 100% и естествена. Джобни кърпички  от плат по наш дизайн. 

Щандът на ДървАРТ ще откриете по време на София Диша, на 14 август, на ул. „Московска“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery

Снимка: Мария Стирянова

Gallery

Снимка: Мария Стирянова

Gallery

Снимка: Мария Стирянова