София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери.

Днес ви представяме Рада Дичева - дизайнер на студио tochka & tochka. И още, Рада Дичева насища времето си с работа, приятели, музика, кино, книги и природа. С пътуванията си почива и иска да поддържа ритъма и да продължава да пътува навън и навътре.

Мечтае за бавен ритъм на живот и повече движение и казва: искам и не искам да променя себе си...

От колко време съществува tochka&tochka?

От Октомври 2007г. Заедно с Яна Юнакова създавахме първите колекции на студиото. От 2010г. продължих самостоятелно да развивам дизайна на студиото. В годините съм получавала подкрепата на приятели - съмишленици, а от 2014 година постоянно към студиото се присъедини и Калин Вълчев, който пое организационните, логистични дейности и контакта с клиентите ни в "ДВОРА", споделено арт пространство на ул. „Георги Бенковски” 11 в София, където се намира по настоящем магазинът и шоурум на студиото ни.

Как оценявате пазара за авторска керамика и дизайнерски предмети в България?

Последните години има раздвижване в малкия пазар на дизайнерски предмети в България. Имаме не голям, но верен кръг от почитатели и клиенти. Смятам, че вкусът се възпитава и това е процес, който е бавен и изисква постоянство. За съжаление все още битува разбирането, че създаването на предмети и обекти за средата, която ни заобикаля се свежда до занаятчийската им направа, а според мен добрите съвременни примери са в успешното сътрудничество на авторски дизайн и адекватни занаятчийски умения.   Пазар за "авторска керамика", което не знам точно какво значи, защото за мен авторството е в идеите и адекватното им реализиране, а не се определя от употребата на един материал, няма. Има спорадичен интерес.

Има ли български стил, традиции в изработката на керамика и порцелан, които са ви повлияли?

Имаме силни традиции в изработката на керамика, които продължават да ме очароват. Някой от авторите, които се изразяват чрез керамични материали, които много харесвам, но не са между живите са Анна Гребенарова и Венко Колев. От тях се уча как се създава характер в творчеството.

Какви са световните тенденции?

 Все по-трудно става да се определят тенденции и на мен това ми харесва. Разнообразието в третирането на керамичните материали, като изразно средство и разнообразието на обекти, инсталации и форми, които изграждат ме радва.

Има ли артисти, с които тепърва искате да  работите - няколко имена, които ви вдъхновяват?

Сътрудничествата винаги са ме обогатявали и смятам за предизвикателство те да се случват. Някой съвременни автори, които харесвам и ме вдъхновяват са: Takeuchi Kouzo, Ursula Commandeur,Margaret Boozer, Hitomi Hosono и ...

Какви са новите идеи във вашата работа, които смятате да развиете?

В областта на дизайна работя върху аксесоари и обекти за интериора. Все повече намирам провокация в и създаването на бижута, като използвам порцелан и сребро. Създават друга перспектива и провокират в мен много лаконичност и чистота на изказа.

Защо решихте да участвате на „София Диша”?

 Фестивалите са нещо живо. Срещаш непреднамерена публика и контактът е непосредствен. Още една възможност да възпиташ възприятието на публиката и да създадеш нови контакти със съмишленици.

Помня първото издание на фестивала София Диша. Много липсваше на София подобно събитие, което да радва и обединява хората, които остават през август в столицата. Създава цветна атмосфера и дава възможност на творческите индустрии и хората да общуват директно.

Коя е най-близката ви професионална цел?

Да разширим участието на tochka & tochka в интернет платформи за продажба на дизайн обекти.

Щандът на tochka&tochka ще откриете по време на София Диша.

Gallery
Gallery
Gallery
Gallery
Gallery