София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви Vintage Summer - марка за интересни и различни дрехи. Както думата “vintage” означава изключителен, уникален, необикновен, така и  дрехите, които създават искат да носят това послание. Както лятото  е символ на слънцето, на свободата, на босите крака и вятъра в косите, така и Vintage Summer създават дрехи, независимо от сезона, които дават свобода и красота, свободата да намирате себе си.

Аз съм... Ани, едно от момичетата на Vintage Summer, работя като фотограф, дизайнер, маркетинг мениджър, куриер, „момче за всичко“ ... В свободното време не спирам и за секунда, за мен почивката е действие, зимата карам сноуборд, лятото пътувам всеки свободен миг, изкачваме върхове, правя сандали и винаги майсторя нещо. Мечтая си за време, което да ме отведе на далечни места и време, в което да мога да реализирам идеите си. Почивам си като пътувам и снимам. Скоро научих, че алпинистът Боян Петров е на инсулин и е един от малкото хора, изкачил осемхилядник в това състояние, което идва да ни покаже, че няма невъзможни неща и че най-важното е да правиш това, което истински харесваш. Искам да променя много неща, и образователната ни система, и тесногръдието на българина, и страха от новите неща, и социалната политика, и изсичането на горите, твърде много неща, но най-малкото е всеки ден да провокирам хората към добрина със своята лична такава към тях. Бъдете добри хора, истински и правете това, което ви харесва.

От колко време съществува Vintage Summer?

Преди три години започна всичко, но от миналата година се занимаваме активно с развитието на бранда. В началото имахме само по един два модела, но сега се стараем да създаваме цели колекции, имаме и лято и зима и пролет и есен, и винаги нови идеи, защото знаете, че  момичетата са неуморни откривателки на нови дрехи.

Как оценявате пазара за продуктите ви тук?

Нашите момичета са страхотни, идеята ни зад бранда е да не е претенциозен, Vintage Summer е марка за градските момичета, които бягат от реалността за малко, които пътуват много, работят много, не се спират и винаги търсят себе си. От една страна дрехите, които правим са елегантни и стилни, но от друга са щури и по момчешки удобни. Вярваме в босите крака и вятъра в косите, в специалното присъствие и свободата. Ето защо всяка една наша дреха е направена да дава красота и удобство и сме безкрайно щастливи, че намираме много момичета като нас, които приветстват бранда и истински го харесват. Затова смятаме, че има пазар и то доста голям за различни дрехи, аксесоари, хендмейд творения и красота.

Има ли български стил оказал влияние в работата ви?

Ние сме екип от 4 момичета – Ани, Тина, Милена и Хриси, като всяка има различно виждане, любима дреха, неща които й седят или други, които не, затова можете да намерите наистина разнообразни кройки и модели, като идеята на всяка наша дреха е да те кара да се чувстваш свободен и да бъдеш себе си. Има страхотни модни български блогъри, които стават все по-добри и е истинско удоволствие да следим работата им. Има страхотни български брандове, които ни вдъхновяват като пример и помагат за идеята хората да се интересуват „who made your clothes”.

Какви са световните тенденции?

От една страна хипария, бохо стилистика, любимите чарлстони, които в България още не са приети и винтидж мотиви. От друга градският минималистичен стил- дънки, тениска и красиво палто. Много дрехи една върху друга и високи ботуши или кубинки.

Какви са новите идеи свързани с представянето на винтидж облекла и аксесоари, които смятате да развиете?

Тази година за първи път направихме бохо сандали, като ги нарекохме Sun Sandals. Намерихме си едни прекрасни хора на о. Корфу Гърция, които да ги изработват за нас и така решихме да направим мечтаните истински гръцки сандали, като ги декорираме в България. Смятаме да продължим тази линия и следващото лято, като добавим към тях и страхотни чанти. 

Стараем се да разчупваме виждането и за офис облекло, защото смите ние искаме спасение от сторгия стил, затова за есента планираме „хипарски офис рокли“ или такива, които можете да носите и на ток и с кецове. Палтата ни са винаги разпознаваеми и смятаме да продължим с тях и тази зима, като сме подготвили много нови цветове.

Защо решихте да участвате на София Диша?

София Диша е сякаш всичко най-хубаво, което София носи в  себе си, събрано на едно място – забързаните улици, младите хора с модерния мироглед, велосипедите, аромат на кафе и чаша бира с приятели,  хората, които спортуват, хората, които се любуват, истинската градска култура. Фестивалът помага този стил да не е „ъндърграунд“, да не е само хипстария, а напротив, да се радваме да се видим там и да провокира хората да бъдат активни. Ние сме от София, затова за нас е чест да участваме във фестивала, да покажем на столицата, че хората в нея могат да дишат, да мечтаят, да създават. Обстановката пасва на нашето кредо „love- freedom-inspiration” и вярваме, че точно тези млади хора, които търсят вдъхновението и свободата, и обичат средата в която живеят ще намерим там. Момичетата с дългите рокли, щурите идеи, босите крака, ефирните ризи, елегантните поли, офис бунтарки, с препълнени чанти, с кецове, с токчета, това са те, момичетата на Vintage Summer!

Коя е най-близката ви професионална цел?

 Искаме най-накрая уебсайтът ни да е готов, работим усилено над развиването на международните пазари, за сега продаваме в САЩ, но искаме да намираме привърженици на идеята #vintagesummergirls и на други интересни места. В дългосрочен план за следващото лято сме замислили „Vintage Summer Kids”, но има време до тогава.

Щандът  на Vintage Summer ще можете да откриете по време на София Диша, на 28 август, на бул. „Александър Стамболийски“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery

Vintage Summer

Gallery

Vintage Summer