София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви Яна Казакова, илюстратор, майка на голямо брадато куче, едно бебе и очакваща още едно. Работи като  илюстратор или всичко, което е свързано с рисуване.  В свободното си време ... „свободно какво“, реагира тя. Иначе мечтае за повече тишина и свободно време за пътуване. Почива си като  рисува за себе си или пътува, може и в комбинация. Иска да промени  много неща - несправедливостта, глупостта и нехайното отношение на човека към природата, радва се като участва в проекти на организации, които опазват природата, така се чувства пълноценна.

От колко време се занимавате с илюстрация?
По спомени, още след завършването ми на Художествената Академия, около 10 години …
 
Детските книги стават ли все по-добре илюстрирани в България?
Покрай израстването на детето ми, започнах по-усилено да ровя из рафтовете на книжарниците, но трудно намирам нови издания с красиви илюстрации, в повечето случаи попадам на кич. Ако харесам нещо, то обикновено са илюстрации на чужди художници. Разбира се има и изключения, но това са общите ми наблюдения. За всеки случай пазя любимите книжки от детството ми.
 
Има ли български стил в илюстрацията и традиции, от които сте повлияни, или може би световни?
Неизбежно се влияя по някакъв начин от различни места, защото човек трябва да гледа много, за да напредва в работата си. Както с четенето на книги за обща култура.

Коя е следващата детска книга, която бихте искали да илюстрирате?
Нямам определено заглавие или автор, с който искам да работя. За момента бих искала да отделя малко от времето си върху илюстрациите на третата книжка от поредицата „Истории от големия двор“, над която с Иван Раденков и Александър Маринов-Санчо започнахме работа преди две години.

Имате ли художник - илюстратор, от който се възхищавате?
В съзнанието ми по-скоро са се запазили различни илюстрации и техники, не помня много имена и затова ми е трудно да кажа някой конкретен илюстратор.

 Защо решихте да участвате на София Диша?
„София диша“ е една алтернатива и разнообразие за хората, които са в София и това е много хубаво. А публика … да, намирам. Там имам възможността да комуникирам на живо с хората и така чувам техните отзиви и се радвам, когато са позитивни.
 
Коя е най-близката ви професионална цел?

Все повече илюстрирани детски книжки, с текстове на български автори.

Щандът на Яна Казакова  ще откриете по време на София Диша, на 21 август, на ул. „княз Александър I“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery
Gallery
Gallery