София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви в CONCEPT contemporary ceramic studio.

Казвам се Златина и съм от онези хора – щастливите, на които им трябва слънце и вятър в косите, усмихват се на малките и незабележими неща от живота и са превърнали работата си в начин на живот. Работя като дизайнер в CONCEPT contemporary ceramic studio, като материализирам идеите си използвайки материали като порцелан и глина. Развивам и реализирам лимитирани серии от бижута, съдове, осветителни тела и керамични мивки. Свободното ми време се е пооплело с работното и често не знам кой ден от седмицата ме е връхлетял. А това се случва, когато обичаш това което правиш и си погълнат от работата, забравяш времето, не знаеш колко е часът и оставяш щастието да тиктака около теб. Мечтая си за купища слънце, далечни хоризонти, да имам врата до морето и да срещам повече усмихнати хора докато бродя из улиците. Почивам си когато очите ми пътуват. Скоро научих, че човек може да бъде щастлив и на родна земя, стига да го пожелае. Искам да променя толкова много неща, затова започнах да променям себе си.

От колко време съществува CONCEPT contemporary ceramic studio?

Под това име студиото е от около година, иначе търсенията, разработките и идеите реализирам вече четвърта година.

Как оценявате пазара за авторска керамика и дизайнерски предмети в България?

В последните години ми се струва, че има засилване в търсенето и продажбата на авторски и дизайнерски предмети както от керамика, така и от други материи.  Хората не се притесняват, че материалът е чуплив, напротив, въодушевява ги факта колко лек и същевременно здрав може да е той.  Хората започнаха повече да се вълнуват  с какви предмети се обграждат, интересуват се къде е направено даденото нещо, кой е авторът или производителят и предпочитат всичко да е естетски издържано. Радвам се, че нещата които аз правя имат търсене, често мои клиенти се налага да чакат по 5 -6 седмици за да получат желаното бижу или предмет тъй като работя съвсем сама, а всеки детайл има нужда от своето време. Незаменимо е, когато някой ми се обади или ми пише, че съм направила деня му прекрасен и ми благодари. Чувството е на омая, чудности и една безкрайна усмивка.   

Има ли български стил, традиция в изработката на керамика и порцелан, които са ви повлияли?

За България е характерна изработката на съдова керамика още от древността. Почти всеки е чувал за троянска, търновска и бусинка керамика, които са допринесли за развитието на отделните региони в страната. В нашата страна все повече млади автори изследват възможностите на дизайна и разбират колко важна част от живота на съвременния човек е той.  За себе си бих казала, че по - силно влияние черпя от скандинавския дизайн. Минималистичните и изчистени форми направо се блъскат в мен и всеки път оставам без глас, когато една форма на пръв поглед оголена може да има толкова силно въздейства с безупречната си линия и да отпуши нови идеи в мен, които да ме провокират да създам нова колекция. Природата с нейните естествени извивки, нюанси и звуци е също източник на вдъхновения.

Какви са световните тенденции?

С развитието на дигиталните технологии  керамиката намери място в много отрасли, но 3D принтирането за мен е много любопитен и иновативен подход. Макар и все още доста скъп, този метод позволява да се създадат смели форми, обекти, предмети, бижута, съдове и какво ли още не с нечовешка прецизност, които чисто физически са почти немислимо конструктивни за направа и в същото време стоят безкрайно интересни, експериментални и същевременно функционални.

Има ли артисти, с които тепърва искате да работите – няколко имена, които ви вдъхновяват. Ооо, разбира се. Ето няколко имена, които ме вдъхновяват:  Karin Eriksson, Pepe Heykoop, Christian Haas, Clementine Dupre и др., Ако някой ден имам възможност бих направила колаборация с някой от изброените артиста.

Какви са новите идеи във вашата работа, които смятате да развивате?

Все повече порцеланът като материал ме пленява с неговата прозрачност и белота и това отключва нови възможности за използването му при осветителни тела. Затова и идеите ми плуват в тази посока – реализацията на осветителни тела както за обществени места, така и за дома или офиса. 

Защо решихте да участвате на София Диша?

Преди две лета участвах за първи път на фестивала. Атмосферата е творческа и завладяваща. Тази година получих покана от фондацията и с радост я приех. Да срещнеш толкова много позитивни и усмихнати хора на едно място и то само за няколко часа е незабравимо усещане. А когато някой сподели, че следи твоите работи или има нещо сътворено от теб и ти видиш този човек пред теб ей така с грейнало лице, чувството е наистина страхотно. Заслужава си всяка една минута да си там.

Коя е най – близката ви професионална цел?

Да зарадвам и провокирам хората тази неделя на фестивала, а след това ме чака подготовка за участия в няколко конкурса. 

Щандът  на CONCEPT contemporary ceramic studio ще можете да откриете по време на София Диша, на 28 август, на бул. „Александър Стамболийски“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio

Gallery

CONCEPT contemporary ceramic studio