Купища слънце

26 август 2016 г., 11:42
654

CONCEPT contemporary ceramic studio

София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери. Представяме ви в CONCEPT contemporary ceramic studio.

Казвам се Златина и съм от онези хора – щастливите, на които им трябва слънце и вятър в косите, усмихват се на малките и незабележими неща от живота и са превърнали работата си в начин на живот. Работя като дизайнер в CONCEPT contemporary ceramic studio, като материализирам идеите си използвайки материали като порцелан и глина. Развивам и реализирам лимитирани серии от бижута, съдове, осветителни тела и керамични мивки. Свободното ми време се е пооплело с работното и често не знам кой ден от седмицата ме е връхлетял. А това се случва, когато обичаш това което правиш и си погълнат от работата, забравяш времето, не знаеш колко е часът и оставяш щастието да тиктака около теб. Мечтая си за купища слънце, далечни хоризонти, да имам врата до морето и да срещам повече усмихнати хора докато бродя из улиците. Почивам си когато очите ми пътуват. Скоро научих, че човек може да бъде щастлив и на родна земя, стига да го пожелае. Искам да променя толкова много неща, затова започнах да променям себе си.

От колко време съществува CONCEPT contemporary ceramic studio?

Под това име студиото е от около година, иначе търсенията, разработките и идеите реализирам вече четвърта година.

Как оценявате пазара за авторска керамика и дизайнерски предмети в България?

В последните години ми се струва, че има засилване в търсенето и продажбата на авторски и дизайнерски предмети както от керамика, така и от други материи.  Хората не се притесняват, че материалът е чуплив, напротив, въодушевява ги факта колко лек и същевременно здрав може да е той.  Хората започнаха повече да се вълнуват  с какви предмети се обграждат, интересуват се къде е направено даденото нещо, кой е авторът или производителят и предпочитат всичко да е естетски издържано. Радвам се, че нещата които аз правя имат търсене, често мои клиенти се налага да чакат по 5 -6 седмици за да получат желаното бижу или предмет тъй като работя съвсем сама, а всеки детайл има нужда от своето време. Незаменимо е, когато някой ми се обади или ми пише, че съм направила деня му прекрасен и ми благодари. Чувството е на омая, чудности и една безкрайна усмивка.   

Има ли български стил, традиция в изработката на керамика и порцелан, които са ви повлияли?

За България е характерна изработката на съдова керамика още от древността. Почти всеки е чувал за троянска, търновска и бусинка керамика, които са допринесли за развитието на отделните региони в страната. В нашата страна все повече млади автори изследват възможностите на дизайна и разбират колко важна част от живота на съвременния човек е той.  За себе си бих казала, че по - силно влияние черпя от скандинавския дизайн. Минималистичните и изчистени форми направо се блъскат в мен и всеки път оставам без глас, когато една форма на пръв поглед оголена може да има толкова силно въздейства с безупречната си линия и да отпуши нови идеи в мен, които да ме провокират да създам нова колекция. Природата с нейните естествени извивки, нюанси и звуци е също източник на вдъхновения.

Какви са световните тенденции?

С развитието на дигиталните технологии  керамиката намери място в много отрасли, но 3D принтирането за мен е много любопитен и иновативен подход. Макар и все още доста скъп, този метод позволява да се създадат смели форми, обекти, предмети, бижута, съдове и какво ли още не с нечовешка прецизност, които чисто физически са почти немислимо конструктивни за направа и в същото време стоят безкрайно интересни, експериментални и същевременно функционални.

Има ли артисти, с които тепърва искате да работите – няколко имена, които ви вдъхновяват. Ооо, разбира се. Ето няколко имена, които ме вдъхновяват:  Karin Eriksson, Pepe Heykoop, Christian Haas, Clementine Dupre и др., Ако някой ден имам възможност бих направила колаборация с някой от изброените артиста.

Какви са новите идеи във вашата работа, които смятате да развивате?

Все повече порцеланът като материал ме пленява с неговата прозрачност и белота и това отключва нови възможности за използването му при осветителни тела. Затова и идеите ми плуват в тази посока – реализацията на осветителни тела както за обществени места, така и за дома или офиса. 

Защо решихте да участвате на София Диша?

Преди две лета участвах за първи път на фестивала. Атмосферата е творческа и завладяваща. Тази година получих покана от фондацията и с радост я приех. Да срещнеш толкова много позитивни и усмихнати хора на едно място и то само за няколко часа е незабравимо усещане. А когато някой сподели, че следи твоите работи или има нещо сътворено от теб и ти видиш този човек пред теб ей така с грейнало лице, чувството е наистина страхотно. Заслужава си всяка една минута да си там.

Коя е най – близката ви професионална цел?

Да зарадвам и провокирам хората тази неделя на фестивала, а след това ме чака подготовка за участия в няколко конкурса. 

Щандът  на CONCEPT contemporary ceramic studio ще можете да откриете по време на София Диша, на 28 август, на бул. „Александър Стамболийски“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Ключови думи:
Коментари