Дрехите правят човека, това го знаем. Разбира се, начинът на обличане е важен за първото впечатление, което оставяме у околните – дали се носим модерно, дали предпочитаме класическия стил, или небрежно-елегантния. Но не само че облеклото издава черти на характера, ами е възможно само от един поглед в гардероба да направим извод за душевното състояние на човека. Ето какво показва за вас съдържанието на вашия гардероб:

1. По последна мода: ниско самочувствие

Който непрекъснато си купува дрехи от най-новите колекции и внимава да е в крак с модата, като дори я следва сляпо, очевидно се стреми да компенсира неувереността в себе си. Тези хора са силно зависими от мнението и признанието на другите. Като се обличат с маркови дрехи, те залагат на външността и подценяват характера си. Поработете малко над самочувствието си и носете само онова, което наистина ви харесва (и ви отива!).

2. Хаотично: депресирани и стресирани

Ако в гардероба ви се търкалят големи купчини дрехи, ако тъпчете в него каквото ви попадне, вместо прегледно да го сгънете или окачите на закачалка, а после наслуки вадите някоя дрешка, без да си играете да я гладите, най-вероятно сте подложени на емоционален стрес. Който не е в хармония със себе си и със ситуациите, в които го поставя животът, няма време и нерви да се занимава с такива банални неща, като подреждане на шкафове. Това е разбираемо, ако сте изпаднали в депресия или се намирате под силен стрес. Все пак се опитайте да погледнете на нещата от друг ъгъл: ако отделите няколко часа да сортирате и подредите дрехите си, това несъмнено ще окаже върху вас терапевтичен ефект. След това и вие ще се почувствате пречистени и успокоени.

3. Несполучливи покупки: изтласкване на емоции

Имате ли в шкафа си много дрехи, които никога не сте обличали или всъщност не харесвате? Ако пазарувате напосоки, най-вероятно използвате шопинга, за да се разтоварите от емоционалното напрежение и за да потиснете проблемите си. С приятното чувство, което ни обзема след новата придобивка, в действителност се стараем да изтласкаме негативните мисли. Опитайте се да потърсите причините за лошото си настроение и се запитайте какво наистина ви трябва и ви харесва.

4. Безразборни стилове: нерешителни

В гардероба ви има горе-долу всичко? От винтидж и ретро до готически и момчешки – застъпени са всевъзможни стилове. Това може да се дължи на известна нерешителност. Харесва ви да експериментирате, но така и не успявате да решите какво пасва най-много на темперамента ви. Който постоянно се бори да намери стила си, може би се затруднява да намери себе си и собствената си идентичност. Помислете сериозно върху това кои сте, какви искате да бъдете и кое ви кара да се чувствате най-добре – без да се съобразявате с очакванията на другите или модните тенденции.

5. Бедно съдържание: ниска самооценка

Дрехите в гардероба ви висят рехаво на закачалките. Освен това не сте си купували нищо ново от цяла вечност. Разбира се, икономията е добродетел, но може би няма да е лошо да обърнете малко повече внимание на облеклото си и на материалното най-общо. Важно е да си зададете въпроса дали по принцип сте толкова пестеливи и се задоволявате с малко, или има друга по-дълбока причина. От психологическа гледна точка това може да говори за преживяна травма, която ви е накарала да си мислите, че не заслужавате нищо повече. Опитайте си да обикнете себе си и да повишите самооценката си, за да се почувствате по-добре.