Все повече хора се стремят да се хранят здравословно и да избягват очевидно вредните, очевадно изкуствените, „пластмасови“ хамбургери, захаросани понички и препържени пилешки крилца. Но да откажеш бързата храна напълно е трудно. Особено сандвичи, които се рекламират като здравословни, изглеждат свежи – и все пак са неустоимо вкусни. По онзи познат начин, по който бързите храни са вкусни. Всичко това е прекалено хубаво, за да е истина – и не е.

Изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, САЩ, показва, че тинейджърите, които се хранят в Subway, консумират практически същото количество калории като тези, които ядат в McDonalds.

Особено интересно е, че нивото на натрий в продуктите на двете вериги е почти еднакво. Продуктите на Subway съдържат средно 2,149 милиграма натрий, докато тези на McDonalds имат 1,829 милиграма. Преглеждайки хранителния профил на сандвичите на Subway, учените установяват, че те са малко по-здравословни от тези на McDonalds, но въпреки това храната съдържа три пъти по-голямо количество сол, отколкото се препоръчва от американския Институт по медицина.

Много потребители са убедени, че продуктите във вериги като Subway са здравословни, коментират учените. В действителност, в менюто на Subway са открити само един-два наистина хранителни продукта. Когато гарнирате сандвича си с червено месо, бекон и три вида сирене, здравословните опции наистина не са много, казват диетолозите от Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Тяхното изследване показва, че през последните 14 години в подобрението в менютата на веригите да бързо хранене е минимално. Средната стойност на хранителните свойства на техните продукти през 1997 г. е била 45 пункта, а през 2012 г. е 48 пункта.

Изводът е, че не трябва сляпо да вярваме на всички опции в менютата, които твърдят, че са здравословни. Колкото и да ни се иска да беше така.

Източник: Live Science