Загубата на храна се отразява все по-често като спирачка за доходите на домакинствата, които губят около годишно 1,6 хил. долара за четиричленно семейство. Същевременно обаче проблемът е директно предизвикателство към световните усилия за борба с глада, бедността и изменението на климата. 


В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари. Предприемане на действия за справяне с проблема не е невъзможно, показват страни като Дания.  


Администрацията на Обама и ООН се ангажираха до 2030 г. да намалят наполовина ненужните хранителни отпадъци от производителите. Организации, търговски вериги и други групи, като например Съвета за защита на природните ресурси, също обещаха да се намали загубата на храна. 

Експерти предупреждават, че правителствата не могат да се борят с глада или изменението на климата, ако не бъдат намалени хранителните отпадъци, които "допринасят" с 8 % за глобалното замърсяване на околната среда - повече отколкото са показателите за Индия или Русия.  


"Има много хора, които са гладни и недохранени, включително и в САЩ. Моето предположение е, вероятно 5-10 % от населението са все още гладен - те все още не разполагат с достатъчно храна. Ето защо хранителните отпадъци, загуба на храните има огромно значение. Хората все още са гладни", заяви Шенгън Фен, генерален директор на Института за изследване на храни във Вашингтон.  
Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ изхвърлената храна е най-големият самостоятелен елемент в депата. Хранителни сметища са нарастващ източник на метан, далеч по-мощен парников газ от въглеродния двуокис. Но експерти признават, че това е само малка част от айсберга, който представлява мащаба на проблема. 

Източник: Фокус