Половината от хранителните продукти, произвеждани в САЩ, се изхвърлят. Това сочи ново проучване, обхващащо официални данни, интервюта с десетки фермери, опаковчици, шофьори на камиони, изследователи, активисти и представители на правителството, пише британският вестник The Guardian.  


Търсенето на "перфектните" плодове и зеленчуци вреди сериозно на климата и оставя десетки милиони хора гладни. Американците изхвърлят почти толкова храна, колкото консумират. Причината е свързана с "култа към съвършенството", който не само задълбочава проблема с глада и бедността, но и води до тежки последици за околната среда.  


Огромни количества от пресни продукти, отглеждани в САЩ, се оставят просто да изгният по полетата или се използват за храна на добитъка поради нереалистични и непоклатими козметични стандарти за вида им. От нивите и овощните градини на Калифорния до населени центрове на източното крайбрежие, фермери и други служители по веригата за разпределяне на храна твърдят, че високо хранителна и питателна храна се жертва в името на недостижимо съвършенство, което търговците търсят. 

"Всичко е заради недостатъците на продукцията", обяснява Джей Джонсън, който доставя пресни плодове и зеленчуци от Северна Каролина и централната част на Флорида. "Това, което се случва в нашия бизнес днес е, че ако продуктът не е перфектен, той се изхвърля. Или е идеален за тях, или го отхвърлят. И след това той просто остава", допълва Джонсън. 


Хранителните отпадъци често се описва като проблем "от фермата до вилицата". Продукцията се губи по полетата, в складове, при пакетиране, дистрибуция, в супермаркети, ресторанти и заради хладилници. 


Всяка година търговците на дребно и потребителите похабяват около 60 тона продукция на стойност около 160 млн. долара - една трета от всички произведени храни. Но това са данните само за "надолу по веригата". Това, което се случва нагоре по нея, е още по-стряскащо. Зеленчуци и плодове редовно биват изоставяни още по полетата, за да бъдат спестени разходи за труд при прибирането на реколтата. Продукцията, която все пак премине първата цедка при подбора, но има незначителни дефекти, които съвсем не се отразят на свежестта и качеството им, просто се изоставя да се скапе по складовете. Като се добавят към отпадъците на дребно, то сметката на експертите показва, че близо половината от производството на плодове и зеленчуци в САЩ се губи.