Как можем да станем по-привлекателни за околните? Стотици статии предлагат отговори на този въпрос. В тях се включват съвети, като да изправим гърба, да се усмихваме повече, да си вземем домашен любимец, да слушаме музика. Но кои са действията (или липсата на такива), които ни правят по-малко привлекателни? На това посвещава материал Business Insider. Авторите подбират 9 неща, които ни правят по-малко атрактивни за другите, като цитират научни експерименти и наблюдения от света, пише Мениджър Нюз.

Ето какво изброяват:

1. Видима липса на достатъчно сън. Хората изглеждат по-малко привлекателни, когато не са се наспивали продължително. През 2010 г. изследователи правят снимки на мъже и жени, които са спали най-малко 8 часа на ден и на други, които не са спали от 31 часа. Избират група от участници и в експеримент ги молят да класират лицата на снимките по различни критерии. Недоспалите лица са описани като по-уморени. Хората споделят за тях, че ги смятат за по-малко привлекателни, по-малко здрави и тъжни. 

2. Да бъдеш лош. Китайско проучване от 2014 г. се провежда, като учени молят мъже и жени да гледат снимки на други, всички от които имат естествени изражения на лицето. Някои от снимките са били придружени от думите "чествен" и "почтен". Други - от "зъл", "лош". Трети не са били съпътствани с никаква информация. Резултатите показват, че участниците са смятали за по-малко привлекателни онези лица, при които е било обозначено "лош", "зъл".

3. Свити пози на тялото. Ако сте чували за т.нар. поза на силния знаете, че отварянето на тялото ви с изправена поза и отворени ръце може да ви направи по-силни и уверени, докато свиването може да ви накара да се почувствате по-малко такива. Според изследване от 2016 г. свитият език на тялото може да ни направи да изглеждаме по-малко привлекателни. Изследователи събират снимки от профили на мъже и жени от GPS-базирано мобилно приложение за роматични срещи. На някои от снимките мъжете и жените са били с кръстосани ръце или наведени рамене. На други снимки същите хора били заснети в отворени пози, като например с рамене в буквата "V", или протягайки се да хванат нещо. Резултатите показват, че снимките с отворените пози са били избирани по-често от другите. Мъжете със свити пози са били в най-неизгодна позиция, най-малко харесвани. 

4. Стрес. Изследване от 2013 г. показва, че жени с високи нива на стресовия хормон кортизол са били възприемани от хетеросексуални мъже като по-малко привлекателни. Учени обясняват, че това вероятно се дължи на факта, че ниските нива на кортизола подсказват здраве и фертилност.