Доста са нещата, които са противопоказни по време на бременност, но за някои от тях можете просто да забравите, тъй като става дума чисто и просто за митове. За тях не е ясно от какво са породени, но са популярни. За да не се страхувате излишно - ето кои са те:

1. Бременната не бива да яде рачешки рулца и суши

Тук няма напълно единодушно мнение и работата е в съставката, от която са направени рулцата – риба. Ако в рулцата или в сушито няма сурова риба, яжте спокойно. И най-добре - попитайте лекар или диетолог какво да хапвате през 9-те месеца.

2. Трябва да спазва строга диета

Да не яде мазно и сладко в големи количества и да избягва фаст фуд е полезно за всеки човек, независимо от възрастта и положението. Но няма смисъл да се изключват определени плодове (цитрусовите най-вече попадат в „черния списък“) или някои други натурални полезни продукти, освен ако нямате алергия към тях. Бебето и бременната имат нужда от целия спектър витамини и вкусови усещания.

3. Бъдещата майка не бива да вдига ръце нагоре

В противен случай пъпната връв ще се заплете и ще е на възел. Това е абсолютно невярно – няма никаква връзка между движенията на бременната и пъпната връв.

4. Не трябва да гледа пожар и въобще страшни неща, в това число трилъри

Иначе бебето ще се роди нервно и грозно – това е също в графата „суеверия“. Ако обичате да гледате страшни неща, защо да се отказвате от тях? Няма връзка между външността, характера и други особености на детето и това, което сте видели по време на бременността.

5. Не бива да плува в открити водоеми: река, море, езеро

Защо не? Стига, естествено, водата да е чиста, а зоната да е разрешена за къпане. Разбира се, ако раждането наближава, в последния триместър е по-добре да се откажете от плуването.

Продължава на страницата на Новите родители