"Ако трябва да изброя пет личности, чиито усилия са довели до поражението на нацистка Германия, британският математик Алън Тюринг със сигурност ще е сред тях."

Това коментира в сайта ArsTechnica Матю Лейзър, цитиран от Мениджър NEWS. Авторът припомня историята на гениалния Тюринг преди тя да бъде екранизирана през 2014 г. в "Игра на кодове" и да популяризира още повече делата му по време на Втората световна война.

"Постиженията на Тюринг говорят сами за себе си, но начинът, по който той в изживял забележителния си и трагично кратък живот, е по-малко познат. Затова ви предлагам 7 негови качества, на които бихме могли да подражаваме и от които могат да бъдат полезни на всеки съвременен човек", посочва авторът.

Ето кои са те:

1. Опитвайте се да виждате нещата такива, каквито са. 

Тюринг е роден през 1912 г. в семейство на чиновник в Мадрас, индийски щат под контрола на Великобритания. Както отбелязва Андрю Ходжис в книгата си "Алън Тюринг: Енигмата" (Alan Turing: The Enigma), бащата на Алън усърдно изучавал живота на индийците. Джон прекарвал десетилетия в учене на всичко възможно за земеделието и здравеопазването. Майката на Алън пък била инженер. Изглежда, малкият Алън е наследил любознателността на родителите си, които често пътували из Индия. В резултат, той се превърнал в "палаво и своенравно" момче, което винаги се опълчвало на по-големите и се стремяло към истината.

Когато г-жа Тюринг трябвало да замине за Индия през 1915 г., тя провела кратък разговор с 3-годишния си син. "Ще бъдеш добро момче, нали?", попитала го тя. "Да", отвърнал Алън, "но понякога ще забравям!" - отговорил той. Този вид искреност често обърквала по-възрастните около него.

От малък, Тюринг силно се стремял към истината. Детегледачката му разбрала това по трудния начин. "Нищо не му убягваше", цитира я Ходжис в книгата си. "Помня, че един ден, когато играехме заедно, аз играех така, че да може той да победи, но той веднага ме усети и ми се скара."

Когато бил на 10 години, Тюринг се сдобил с копие на популярната книга на Едуин Тени Брюър "Природни чудеса, които всяко дете трябва да познава". От нея останал особено впечатлен. В книгата пишело: "Разбира се, че всяко тяло е машина. То е изключително сложна машина, многократно по-сложна от всяка, създадена от човека; но все пак е машина. Сравнявали са го с парния локомотив. Но това е било, преди да научим онова, което днес знаем за устройството му. Всъщност, тялото е газов двигател; като двигателя на автомобилите, моторните лодки и летателните апарати". Във връзка с това, остатъка от живота си Тюринг прекарал в събирането на малки факти и идеи за човешките и нечовешките машини. Той подреждал тези факти по различни и много оригинални анализи.