Алън Тюринг, често наричан бащата на компютърните науки, е брилянтен ум, който прокарва пътя за компютрите – такива, каквито ги познаваме днес. Заедно с екип от кодоразбиачи той разшифрова в Блечли Парк (британския център за криптоанализ) прословутия код Енигма, използван от нацистите по време на Втората световна война. За тази цел Тюринг прибягва до помощта на модерна за времето си машина, която наподобява днешните компютри. Освен това създава идеята за т.нар. „Универсална машина“, която би могла да изпълнява инструкции и да подкарва програми. Неговата работа е основополагащата за сферата на компютърните науки, той е и един от ключовите двигатели на изкуствения интелект със създаването на теста на Тюринг.

Въпреки всички тези свои постижения обаче Тюринг е бил считан за виновен за едно-едничко нещо – че е хомосексуален.

През 1952-ра хомосексуалността във Великобритания все още се смята за престъпление, а Тюринг е бил обвинен в неприлично поведение и изпратен на съд. До последно отказва да се извини за това, което е, и е принуден да се подложи на терапия, която на практика представлява химическа кастрация. Междувременно и обществото, и правителството го отхвърлят. Мъжът, чийто труд спасява 14-28 млн. души, е остракизиран и тормозен постоянно от полицията, той се принуждава да прекарва по-голямата част от времето си в дома си.

През 1954-та се самоубива, като изяжда ябълка, потопена в цианид. Въпреки че през 2013-та е помилван посмъртно, загубата на Тюринг и до ден днешен се възприема като един от най-големите провали на британското правителство.

Сега Bank of England представи дизайна на своята най-нова полимерна банкнота с облика на Тюринг. Тя би трябвало да е най-сигурната въобще и съдържа множество препатки към труда на великия математик. Освен това банката ще развее и знамето на дъгата в негова чест над своя централен офис на ул. Треднийдъл в Лондон.

„Той бе водещ математик, биолог на развитието и пионер в областта на компютърните науки. – казва ръковидтелят на Bank of England Андрю Бейли. – Освен това бе гей, в резултат на което е бил третиран наистина ужасно. Като поставяме облика му върху новата полимерна 50-паундова банкнота, ние честваме неговите постижения, както и ценностите, които символизира.“

В чест на новата банкнота GCHQ – една от основните разузнавателни агенции във Великобритания – обяви и т.нар. Turing Challenge. На практика това е най-трудният им пъзел, който са пускали някога. Достатъчно умни ли сте, за да разбиете кодовете на новата банкнота? Опитайте тук.

Източник: IFLScience