Манипулаторът е човек, който използва лъжи и определено поведение, за да заблуждава останалите. Той или тя се опитва да поеме контрол над съзнанието на другите хора и използва манипулативни тактики, за да постигне желания резултат и да ви използва за собствените си цели.

Ако бъде предизвикан, този човек няма да признае измамата и лошото си поведение. Той ще продължи да лъже в опит да ви убеди, че грешите. Ето защо идентифицирането на присъствието на манипулативен човек в живота ви може да бъде трудно.

Съществуват седем фрази, които манипулаторите използват, за да прикрият измамната си същност:

1. Защо все спориш?

Манипулаторите ще се опитат да извъртят ситуацията така, сякаш вие сте причината за проблема. Това може да бъде постигнато, като ви обвинят, че постоянно инициирате конфликти.

Тази тактика обикновено се използва в момента, в който започнете да се съпротивлявате на това, което манипулаторът е направил. С други думи, той ще обърне всичко с главата надолу и ще започне да ви обвинява за своите постъпки.

2. Не ме разбираш

Въпреки че понякога може и действително да не ги разбирате, манипулаторите често използват тази фраза, за да ви объркат. Обикновено прибягват до нея, когато са ви ядосали или разстроили. Като настояват за неразбиране, манипулаторите искат да ви убедят, че не са направили нищо нередно.

3. Не съм казал/а това

Тази фраза на манипулатора показва използването на затъмняване (gaslighting) срещу вас. Тя отрича реалността и ви кара да се съмнявате в себе си и в спомените си. А това е ясен знак не само за манипулация, но и за психологическо насилие.

4. В теб има толкова негативизъм!

Манипулаторите използват тази фраза, когато говорите за чувствата, които ви карат да изпитвате, или за нещата, които правят. Те ще се опитат да ви убедят, че гледате на всичко с негативна предразположеност и следователно сами сте причина за собственото си нещастие. С други думи, те отново ще намерят начин да прехвърлят вината върху вас.

5. Твърде много го мислиш

Тази фраза се използва, когато сте започнали да осъзнавате, че сте измамени. Щом се противопоставите на нещата, които манипулаторът прави, веднага ще ви бъде казано, че мислите твърде много, че сте параноици или че прибързвате със заключенията.

6. Ако не беше ти, нямаше да го сторя

Отмъстителният манипулатор умишлено ще ви нарани, като същевременно ще ви изкара виновни. Така че той вероятно ще каже, че нищо от това нямаше да се случи, ако не бяхте вие. А подобно поведение може да подкопае психичното ви здраве.

7. Твърде чувствителен/на си

Манипулаторите първо ви карат да страдате, а след това твърдят, че сте твърде чувствителни. По същия начин те могат да ви обвинят, че ви липсва чувство за хумор. И в двата случая не можете да очаквате извинения за поведението им: винаги ще бъдете единствените виновни. Не е изненадващо, че пребиваването в обкръжението на такъв човек оказва отрицателно въздействие върху психическото и емоционалното ви благополучие.

Източник: cluber.com.ua