Толкова много е писано за вредата от захарта, че почти на всеки му хрумва понякога да се откаже от сладките изкушения. Което, нека си признаем, не е никак лесно. Но имаме добри новини: организмът ни има нужда само от 10 дни, за да се адаптира и да се освободи от пристрастяването към захарта.

Ето какво е нужно да направим през тези 10 дни.

1. Не пийте калории

Всяка кутийка сок или бутилка безалкохолно съдържат безсрамно количество захар. Представете си, че изсипвате захарницата право в устата си. Не звучи приятно. Освен това не дава на тялото ви нищо друго, освен остро покачване на нивата на кръвната захар и теглото. Заменете с минерална вода – прочиства, утолява жаждата, не вреди.

2. Яжте храни, богати на протеини и много зеленчуци

Протеините не покачват нивата на кръвната захар, но снабдяват организма с енергия и продължително чувство за ситост. Яйца, риба и пилешко са добри източници на протеини. За вегетарианците това са бобовите храни, соята и ядките.

Други храни, които помагат за регулиране на кръвната захар, са зеленчуците (с изключение на картофите) Всичко останало е позволено: зеле, тиквички, краставици, домати и т.н. Не забравяйте  и свежите зелени салати. Зеленчуците и бобовите растения дават нужните въглехидрати, които не покачват рязко кръвната захар и се преработват в енергия, а не в мазнини.