Марципанът e сладкиш, направен от смлени бадеми и захар -  има специфичен вкус, така че човек или му е огромен фен, или изобщо не го харесва. За почитателите на марципана има добри новини – като всяко сладко, разбира се, че е повече вреден, отколкото полезен, но все пак има няколко добри неща, които можем да кажем за него:

1. Марципанът съдържа значително количество бадеми, които са пълни с полезни хранителни вещества като здравословни мазнини, протеини, фибри, витамини (като витамин Е и витамини от група В) и минерали (като магнезий, калий и калций). Бадемите са богати и на антиоксиданти, които имат различни ползи за здравето.

2. Повишаване на енергията. Марципанът е с високо съдържание на калории и въглехидрати, което осигурява бърз енергиен заряд. Това пък от своя страна може да бъде от полза за тези, които се нуждаят от незабавен източник на енергия, като спортисти или хора, които се занимават с физически натоварващи дейности.

3. Универсалност. Този неустоим десерт може лесно да се оформя в различни декоративни дизайни или да се използва като пълнеж в десерти. Затова е любима съставка на редица кулинари. Универсалността му позволява творчески презентации и добавя вкус и текстура към широк спектър от печени изделия.

4. Сладки желания. Марципанът има естествено сладък вкус, което го прави удовлетворяващо лакомство за любителите на сладкото. Консумацията на малко парче марципан може да помогне за ограничаване на желанието за сладки закуски и десерти.

5. Безглутенов вариант. Този невероятен сладкиш обикновено се произвежда без съставки, съдържащи глутен, което означава, че може да се консумира от хора, спазващи безглутенова диета.

Като всяка друга храна (особено сладкишите) е важно да се консумира разумно и ограничено, защото каквито и полезни съставки да има, вредите са много повече от ползите. Не се хващайте за бадемите. Ако искате бадеми, яжте ядки.