Някои родители със сигурност ще възразят. Те са убедени, че детето им става хиперактивно и неконтролируемо, когато погълне един сладолед, вафла или шоколадови бонбони. Изведнъж започват да обвиняват кулинарните изкушения за невъздържаното и необуздано поведение на детето си и се заричат, че другия път няма да му дават да яде сладко. Ама това никога не става.

Ще се изненадате да разберете обаче, че според изследователите няма такова понятие като „превъзбудено заради захарта“. Всъщност не съществуват никакви доказателства, че захарта прави детето хиперактивно – просто толкова сме свикнали да мислим по този начин, че имаме навика да обвиняваме сладкото заради промяната в поведението на детето. По-лесно е да смятаме, че е виновна захарта дори когато детето не е погълнало такава.

„Захарта не влияе на поведението на децата", категоричен е д-р Марк Уолрайх (Mark Wolraich), началник на Здравния научен център за поведенческа педиатрия към Университета на Оклахома, който изследва ефекта на захарта върху деца още през далечните 90-те години.

Според проучване от 1994, публикувано в Journal of Abnormal Child Psychology, в което взимат участие  35 деца на възраст от 5 до 7, майките лесно могат да бъдат заблудени. На тези деца е дадена напитка, съдържаща изкуствен подсладител, наречен аспартам, който не е от захар, а от аминокиселини. На половината от майките е казано, че децата им са консумирали захар. Когато изследователите подканят майките да дадат оценка за поведението на своите деца. Жените, на които са казали, че на децата им е дадена захар, са ги определили като по-хиперактивни. Ето как плацебо ефектът се оказва по-мощен от действителността.

Провеждат се и допълнителни проучвания, които се комбинират в едно общо от 1995 г. В него изследователите статистически анализират резултатите от проведените до момента експерименти и стигат до заключението, че захарта определено не влияе на поведението на децата.

Цветелина Велчева по материали от Live Science.