Няма храна, която да ни превърне в Айнщайн, но има няколко, които са особено полезни, аз да поддържаме мозъка в добра форма.

Gallery
1. Орехи

Ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и други витамини от групата В, минерални соли и витамин Е – всичко това поставя орехите на първо място сред „умните” храни. След тях се нареждат и останалите видове ядки.

Снимка: Shutterstock

Gallery
2. Риба

Богатото съдържание на омега-3 мастни киселини прави рибата изключително важна за правилното функциониране на мозъка. Тя съдържа и определени белтъци, които са  зходна субстанция за производството на хормоните адреналин, норадреналин и допамин, които са важни за концентрацията и бодростта. Една до три порции риба на месец значително намаляват риска от инсулт.

Снимка: Shutterstock

Gallery
3. Ябълки

Плодовете, разпределени на малки порции през деня, поддържат стабилно нивото на кръвна захар, а то е изключително важно за нормалното протичане на мозъчната дейност. Твърде високата й концентрация води до нарушаване на познавателните процеси, както и прекалено ниската. Ябълките са богати на полизахариди и баластни вещества, които забавят усвояването на глюкозата, така че бавно и дългосрочно снабдяват мозъка с необходимата захар.

Снимка: Shutterstock

Gallery
4. Овесени ядки

Овесът е не само богат на В-витамини и магнезий, но и на много белтъци, които служат като преходни стадии при синтезирането на важни невротрансмитери, какъвто е серотонинът. Той съдържа и комплексни въглехидрати, които постоянно снабдяват мозъка с енергия. Витамин В1 е важен за изгарянето на глюкозата и най-малката му липса води до умора, депресия и проблеми с паметта и концентрацията.

Снимка: Shutterstock

Gallery
5. Бобови храни

Съдържат витамини, минерали, фибри, белтъци, скорбяла и баластни вещества, необходими за доброто функциониране на мозъка, както и омега-3 мастни киселини.

Снимка: Shutterstock

Gallery
6. Зелен чай

И най-малкият недостиг на течности може да доведе до понижаване на умствените способности, умора и главоболие – намалява се оросяването на мозъка и снабдяването му с хранителни вещества. Ако най-добрият начин да си набавим течности е водата, зеленият чай е на второ място - заради високото съдържание на антиоксиданти и ободряващото действие на кофеина. Това действие е краткотрайно и благотворно само при малки дози. Кофеинът в зеления чай е по-малко, отколкото в кафето, ефектът от него е по-слаб, но трае по-дълго.

Снимка: Shutterstock