Разбира се, всички знаем, че не можем да опознаем и да съдим за някого само от един поглед. Въпреки това срещу силата на първото впечатление обикновено сме безпомощни. Това, което възприемаме от отсрещния в първите няколко бегли секунди, слага отпечатък върху представата ни за него, както и върху по-нататъшното ни поведение спрямо него, при това до голяма степен въз основа тъкмо на това предварително впечатление. Но какво точно възприемаме при първа среща и как ни влияе то? Нека кажем, че става дума за второстепенни неща. Ето кои 6 дреболии влияят за първото впечатление от даден човек.

1. Облеклото

Начинът на обличане, например елегантния или спортно-небрежния стил предпочитате, е решаващ за това дали другите ще ви приемат за амбициозен и успял, или за лекомислен и достъпен човек. Според Сайколъджи Тудей цветовете също играят голяма роля: така например убитите и тъмни тонове обикновено се свързват с креативност и чувствителност, докато светлите и ярки цветове издават екстровертност и жизнерадост.

2. Погледът

Гледате ли събеседника си в очите? Шари ли погледът ви неспокойно от една точка на друга? Или очите ви са сведени и насочени към обувките? Каквото и да се крие зад това, отсрещният ще го приеме като знак дали сте самоуверен и учтив, разсеян и недружелюбен или неуверен и затворен човек.

3. Ръкостискането

Който стиска леко ръката ви, минава за надежден и симпатичен, а който едва ли не я премазва – за доминантен и властолюбив. А който просто я поема вяло и отпуснато, създава впечатление за безволев или мързелив. Дали при ръкостискане ръката ви е студена, топла или потна, по принцип играе по-маловажна роля като ваша „визитна картичка“.

  4. Гласът

Двата въпроса, които почти всички си задават несъзнателно при запознанство, са: компетентен ли е този човек? Добронамерен ли е? Най-вече при първия въпрос гласът играе решаваща роля. Дълбоките спокойни гласове асоциираме по-скоро с компетентност и надеждност, а високите остри гласове – с неувереност, незнание и неблагонадеждност. Все пак е напълно възможно човек с писклив глас да ни изненада положително.  

5. Позата и стойката

Глава, сгушена в раменете, пръсти, които си играят с нещо, кръстосани крака – едва ли може да направите по-лошо първо впечатление. Ако, напротив, раменете ви са изправени, а ръцете спокойни, ще изглеждате щастливи, самоуверени и симпатични в очите на другите.

6. Усмивката

Който се усмихва, почти винаги спечелва отсрещния на своя страна. Според изследванията усмивката при запознанство е причина другият да ни запомни и да се почувства мъничко свързан с нас. Разбира се, за целта е необходимо усмивката да бъде естествена и от сърце – изкуствената фалшива усмивка отблъсква и предизвиква недоверие.