Всеки иска да бъде ценен и уважаван от близките, приятелите, колегите. Понякога обаче всичките ни усилия се провалят с неподходящо поведение или думи, които ни се струват безобидни. Хората около нас обаче интерпретират това по свой начин. Ето кои са сигурните начини да разрушим репутацията си в очите на другите, без дори да го осъзнаем:

1. Емоционално изнудване.

Ако някой ви съобщи нещо и вие постоянно отговаряте с „Наистина ли?!“, „Сериозно?!“, по всяка вероятност ужасно дразните този човек, дори без да го осъзнава напълно.

2. Лицемерие в общуването.

Ако искате да откажете нещо на някого, но започнете да носите от девет кладенеца вода, това със сигурност ви представя в много лоша светлина. Първо, си личи, че не сте искрени; второ, хората губят уважението си към вас заради неспособността ви да отстоявате позиция.

3. Избягване на отговорност.

Ако постоянно си измивате ръцете с другите или твърдите, че никога нямате вина за нищо, това със сигурност ви представя не като безгрешен човек, а като страхливец, който не умее да понесе отговорността за действията си.

4. Арогантно и обидно поведение.

Ако постоянно се държите така, сякаш сте сърдити, сякаш ревнувате, сякаш хората около вас ви дразнят, бъдете сигурни, че не сте любимец на компанията.

5. Пренебрегване на чуждите проблеми.

Някой се опитва да сподели с вас проблемите си, но вие все някак успявате да насочите разговора към себе си, напълно игнорирайки чуждите думи. Определено така губите уважението на другите.

6. Демонстриране на ниско самочувствие.

Постоянно се подценявате, не приемате комплименти, пренебрегвате собствените си постижения – всичко това говори за ниско самочувствие и съответно е пречка за другите да ви уважават, ценят и приемат насериозно.

7. Обобщаване.

Не използвайте фрази като „Ти никога не…“ или „Ти винаги…“ – това обикновено обижда човека отсреща, още повече, че няма как да е вярно. Подобни фрази по-скоро показват, че нямате кой знае какво да кажете, а просто искате да спечелите спора.

8. Клишета.

„Излез от зоната си на комфорт!“, „Знам как се чувстваш!“, „Можеше и да е по-зле!“ и т.н. Понякога клишетата са истински изморителни и дразнещи. С тях всъщност не казвате нищо. Ако нямате какво по-смислено да кажете, по-добре не казвайте нищо.