6 съвета за страхотно първо впечатление 

04 ноември 2018 г., 19:33
3208

Konstantin Chagin / Shutterstock

Всички искаме да ни оценяват според способностите и познанията, а не според външния вид. Но истината е, че първото впечатление се създава в първите няколко секунди. Ще се съгласите, че не е достатъчно време, за да блеснете с уменията си. Ето защо първото впечатление е толкова важно – защото имаме право на само един опит. 

Ето 6 съвета от Bright Side, които ще ви помогнат. 

1. Отношението

Обърнете внимание на начина, по който се разбирате и взаимодействате с другите. Следете невербалната си комуникация, изражението на лицето и езика на тялото си – изследвания са доказали, че тези неща влияят пет пъти повече на първите впечатления, отколкото думите ви. Никога не подценявайте искрената усмивка. 

2. Проксемика

Проксемика е науката за начина, по който използваме пространството в общуването. Малко познания в тази област могат сериозно да подобрят шансовете за успех в общуването. Това е особено важно при интервютата за работа. Мястото, където се намирате, е послание за начина, по който възприемате своята роля и ролята на интервюиращия в тази ситуация. Когато интервюиращият ви предложи място, седнете уверено и удобно, но не се накланяйте прекалено напред или назад. Ако интервюиращият не ви посочи конкретно място, седнете право срещу него или нея. Опитайте да не кръстосвате крака или ръце, защото това издава защитна поза.

3. Облеклото

Дрехите трябва да съответстват на държанието ви и думите, които използвате. Ако искате да направите добро първо впечатление, погрижете се дрехите ви да са чисти, да са ви точни като размер и да са подходящи за ситуацията.

4. Аксесоарите

По-малко означава повече. В никакъв случай не прекалявайте с бижутата. Аксесоарите трябва само да допълват облеклото, а не да разсейват. Обувките са важни – погрижете се те са в изрядно състояние.

5. Косата

Косата може да допринесе за имиджа ви или тотално да го съсипе. Несресаната, мазна, напръскана или прекалено третирана коса може да създаде погрешно впечатление за вас. Погрижете се косата и ноктите ви да са чисти и спретнати.

6. Грим

Гримът може да ви накара да се чувствате по-силни и уверени, но трябва да го избирате според случая, за да се уверите, че правите добро първо впечатление. 

Тежък грим на интервю за работа е голяма грешка. В подобни случаи избирайте светли и естествени нюанси. 

Помнете, че начинът, по който вие се представяте е силно свързан с начина, по който светът ви възприема. Ако се научите да управлявате добре елементите, които изграждат имиджа ви, имате множество възможности да създадете страхотно първо впечатление. 

Източник: Bright Side

Коментари