Много са популярните митове за новороденото и младите майки често се предават пред „компетентни“ съвети на майки, баби и приятелки. Затова не е излишно да „ревизират“ познанията си с подкрепата на науката.

Плюнчи се, защото зъбките пробиват

Не. Още от най-ранна възраст – на 2,5-3 месеца новороденото почва да се лигави. Процесът е свързан с развитието на слюнчните жлези. По това време те започват активно да изработват слюнка, а механизмът на преглъщане не е усъвършенстван. Бебето се лигави обилно, но това няма отношение към никненето на зъбите.

Киха настинало e

Кихавиците са един от симптомите на остри респираторни заболявания. Новородените и кърмачетата обаче често кихат без причина. Сухият въздух в стаята, попадането на власинки в носа или пък на кърма, докато се оригва, образуването на корички от секретите в носа – това са причини за кихане. В тези случай от носа не излиза секрет. 
Съвет. Почистете нослето. Направете фитилче с диаметър около 0,5 см и около 3-4 см дълго. Може да го намокрите във физиологичен разтвор и да го пъхнете с въртеливо движение в нослето на бебето. Ако въздухът в стаята изсъхва, включете овлажнител.

Овлажнителите на въздуха помагат, ако бебето е настинало

Наситеният с влага въздух се отразява добре на дихателната система като цяло, но няма доказателства, че помага при настинка. Особено пък при бебетата.

Плачът развива белите дробове

Не е вярно. Още при раждането основните структури на белите дробове вече са оформени, а вдишването на първа глътка въздух ги разгръща. Така бебето започва да диша. Ако е здраво и доносено, още от първите минути този процес е ефективен – доставя нужния кислород. Разбира се, развитието на белите дробове продължава почти до пубертета, но то е генетично заложено.

Какво се случва в действителност? При плач бебето поема по-дълбоко въздух. Белите му дробове обаче не се нуждаят от подобна стимулация. По-скоро плачът е единственият начин то да моли за внимание, защото не се чувства комфортно. Нещо повече. При плач се отделят хормони на стрес и се завърта цяла поредица неблагоприятни явления, които засягат всички органи.

Най-добре проучени са реакциите от страна на храносмилателната система и на белия дроб. Вече се знае, че плачът нарушава апетита и често предизвиква кашлица.

Още един научен факт може да ви убеди спешно да успокоите бебето – когато новороденото плаче, венозният оток на главния мозък се затруднява. В резултат на това вътречерепното налягане се повишава, а снабдяването на мозъка с кислород намалява.

Кърмачето не бива да се носи на ръце

Напротив. Това е жизнено необходимо за бебето. В утробата то е било гушнато и носено 24 часа в денонощие, така че от негова гледна точка „полагащите му се“ 12 часа са крайно недостатъчни. Това е драстично намаление, обяснява д-р Харви Крап в „Най-щастливото дете“.Световноизвестният педиатър е специалист по детско развитие и е доцент по педиатрия в Медицинския университет USC в Лос Анджелис, САЩ. Повече от 30 г. той преподава на хиляди родители -– от работещи майки до суперзвезди като Мадона, Мишел Пфайфър, Пиърс Броснан.

Съвет: Гушкайте бебето винаги, когато можете. Осигурете му близък контакт с вас. Носете го в слинг, за да е по-дълго до вас и да усеща ритъма на сърцето.

В ръцете на майка си бебето се учи да общува, чувства се защитено и обичано – потребност, която е генетично заложена. Тя намалява стреса, стимулира както физическото, така и психическото му развитие.

Новите родители