Когато ви се забие тресчица в крака, съсредоточавате всичките си умствени и физически усилия, за да я извадите. Защо не правим така и с емоционалната болка?

Защо човек търпи психологическите трески, без да прави друго, освен да се оплаква?

Може би тайната се крие в ефективността на нашите механизми за справяне. Станали сме толкова добри в пригъпяването на отрицателните емоции, че губим мотивация да отстраним проблема, който ги причинява, пише психологът Таня Луна в Psychology Today.

Освен това мозъкът ни е толкова добър в адаптацията, че постепенно започва да игнорира негативните стимули, дори те да са неприятни. Нездравото състояние на постоянна неудовлетвореност започва да се усеща като нормално.

За да се изскубнем от рутината, трябва да спрем да се защитаваме от истинската болка, която се крие под повърхността. Трябва да преоткрием свежестта и жизнеността на дискомфорта, който ще ни тласне към оздравяване.

Ето 5 начина да опознаете негативните емоции и да ги накарате да работят за вас.

1. Прочистете обезболяващите фактори

В продължение на една седмица не гледайте телевизия. Не слушайте музика. Откажете се от всякакъв алкохол и опиати. Не се обаждайте на веселите си приятели, за да си говорите весели неща. Не яжте захар. Създайте си тихо, празно пространство, в което да откриете какво мислите и как се чувствате.