Напоследък всички сме се вманиачили в здравословното хранене и знаем много добре храните, които трябва да избягваме, за да се храним добре - чипс, газирани напитки, шоколади и всички останали подобни вредни вкусотийки.

Истината е, че понякога дори и най-безобидните храни, които си купуваме всеки ден, могат да се окажат вредни за здравето ни и е важно да осъзнаваме какво наистина си купуваме, когато отидем в магазина.

Днес сме съставили списък с няколко продукта, които е по-добре да не си купувате, ако искате да спазвате здравословен режим.

Рулца от раци - те са популярна и евтина добавка към много видове салати, но в тези рулца има всичко друго, но не и месо от раци. Тези рулца съдържат намачкано филе от бяла риба, което понякога се замества с глутен, нишесте или белтъци. Също така в тях има голямо количество захар, овкусители и оцветители.

Те са вредни не само заради всички изкуствени добавки в тях, а и защото крият опасност от хранително натравяне. 

Грозде - това е храна, която има изключително кратък срок на годност. То трябва да бъде консумирано веднага, след като е набрано, но това няма как да се случи, когато го купуваме от супермаркета. В магазините подобряват вида на гроздето с различни химически продукти. Ето защо трябва да знаете, че ако си купите грозде и то стои в идеален вид с дни, то със сигурност е преминало през сериозна обработка с химикали.


Shutterstock

Риба в пластмасови кутии - да, тази рибка може да е много вкусна, но срокът ѝ на годност е изключително кратък. Ето защо рибите в пластмасови кутии стоят в зехтин или някакво друго олио, което ги държи годни. Ако рибата е оставена в саламура, то има голям шанс към нея да е добавен и хексаметилентетрамин. Това химично вещество е забранено в много страни.

Маслини - това е една от най-противеречивите храни в списъка ни. Важното е да сме наясно, че няма напълно черни маслини. Те по-скоро са с тъмно лилав или кафяв цвят. Черните маслини в консервите и бурканите, са всъщност зелени маслини, оцветени по специален начин. В повечето случаи оцветителят им не е опасен за здравето, но в големи количества може и да бъде.


Shutterstock

Червен боб - ястията с червен боб имат както множество ползи, така и вреди. Червеният боб може да ни навреди, ако не е приготвен правилно. Ако не варите боба достатъчно дълго, той може да стане отровен, защото в него се съдържат много естествени токсини. Хубаво е преди варене бобът да се накисне във вода за няколко часа и след това да се вари около час.

Edna.bg