Храненето е важен процес. Неслучайно редица специалисти смятат, че храната е отговорна за редица болести на тялото. Трябва да бъдем отговорни към това, което позволяваме да стигне до стомаха ни.

Ето кои са 5-те храни, които е най-добре да не консумирате изобщо:

1. Храните, които не обичате.

Със сигурност ви се е случвало да се мъчите да ядете неща, които са ви казали, че са полезни. Животът е твърде кратък, за да се насилвате да ядете нещо, което не обичате. Това не означава да се тъпчете с шоколад, а да избягвате зелен фасул и грах например, а просто да се опитате да намериш заместител на това полезно нещо.

2. Храните, които ви докарват стомашни проблеми.

Много храни са вкусни и може би са ви любими, но струват ли си мъките? Ако след това се превивате от колики и прекарвате половин час в тоалетната или пък не можете да заспите от киселини. В такива моменти сигурно се заричате, че никога повече няма да хапнете въпросното нещо, но после с отминаването на неразположението отминава и обещанието. Все пак дразненето на стомаха е строго индивидуално. Неприятните усещания може да се дължат на здравословни проблеми (язва, жлъчка, гастрит и др.) или просто непоносимост към дадена съставка (глутен например). Затова е важно да установите причината на дразнението, но и да помислите сериозно дали си струват мъките. Със сигурност има и други храни, които обичате.

3. Храните, които ви карат да се чувствате виновни.

Хапвате късно шоколад и после цяла вечер се обвинявате в малодушие. Мислите и разсъждавате над калориите и фигурата си, а след една определена възраст – и над нивата на кръвната си захар. Струва ли си? Понякога човек е склонен да се поддаде на изкушенията – празници са, почивни дни, неделя е, справил съм се добре – трябва да се възнаградя… Общо взето причините за кривване от правия път винаги ще намерите. Важното е поне да му се насладите на изкушението, да не си отравяте удоволствието със самообвинения и чувство на вина, да не прекалявате, разбира се , и след това да не залитате в другата крайност, като се мъчите да си наложите строга диета. Най-много да постигнете обратния ефект.

4. Храните, които прекалено много обичате.

Не казваме никога да не ги консумирате, но само въоръжени с воля и ограничено количество от въпросната храна. Например – ако прекалено много обичате сладко, уверете се, че имате с кого да си поделите шоколада, който току-що сте си купили. Така ще сте сигурни, че няма да го излапате целия за пет минути. Поканете приятел на сладкарница и му  предложете да си разделите парче торта. Не дръжте вкъщи сладки изкушения, защото много бързо ще заминат – заедно със самочувствието и доброто ви настроение. С две думи, стойте далече от сладкиши, ако сте маниак на тема сладко. Същото се отнася и за останалите ви любими храни, от които просто не можете да се въздържите и не спирате да ядете.

5. Храните, които имитират храни.

Избягвайте всякакви хранителни добавки, сиропи, нишесте, изкуствени оцветители и много други, които не са възникнали естествено в природата, а са специално пригодени за нуждата на човека или по-скоро на пазара. Нашият организъм няма нужда от тези храни. По възможност винаги консумирайте пресни храни – пресни плодове и зеленчуци, месо и т.н.