Древен Рим е много повече от императори, философи и гладиаторски битки. Римляните са ни оставили множество загадки и са имали традиции, за които рядко пише в учебниците.

Eто някои от тях.

1. Римляните са пили кръвта на гладиаторите

Древните римляни са вярвали, че ако пият кръвта на убития гладиатор, приемат жизнена сила. Няколко римски автори описват как е била събирана след битките и продавана като лекарство. Смятали, че лекува епилепсия.

2. Римляните не умирали млади

Въпреки че средната продължителност на живота в Древен Рим е изненадващо къса – 25 години, макар че много римляни са живели до късна старост. Вероятно честите смъртни случаи на жените при раждане и високата детска смъртност са довели статистически до това шокиращо средно число. Като цяло, римляните, които не били покосени от ранна смърт, са живели средно по толкова, колкото и ние днес.

3. Времето се изчислявало приблизително

Римският час можел да продължи 75 минути през лятото и 44 минути през зимата, тъй като повечето римляни мерели времето си по слънцето. 12-те дневни часа започват със зазоряването, а 12-те нощни – със залеза. Тъй като продължителността на деня през лятото и през зимата е различна, дължината на всеки час се променяла. Следователно римляните не държали особено на точността.

4. Само богатите можели да носят пурпур

Всички нюанси на кафяво-жълтото и сиво-черното – естествените цветове на овчата вълна били знак за бедност. Нюансите на червеното, лилавото и зеленото били изкуствено създавани със скъпи багрила, донесени от далечни страни. Ето защо това били цветовете на богатите и аристокрацията. Пурпурният цвят бил най-престижен.

5. Сключените вежди били знак за интелигентност

Гъстите сключени вежди били ценени сред римските жени и се смятали за признак на висок интелект. Римлянките използвали различни трикове, за да уголемяват и удебеляват веждите си. Например – използвали изкуствени вежди от кози косъм и дървесна смола.

6. Стоматологичните услуги били популярни

Древните римляни се грижели за зъбите си, тъй че зъболекарите били доста търсени. По откритите челюсти с протези, шини, изкуствени зъби и др. археолозите заключават, че понякога са ги носели по-скоро като демонстрация на богатство, отколкото по медицински причини. Само най-богатите са можели да си позволят пълен комплект зъби.

7. Римляните не обичали философите

Прочути философи като Сенека и Марк Аврелий са родени в Римската империя. И въпреки това римското общество било по-скоро враждебно към философите. Практичните римляни смятали, че философията и изучаването на вътрешния свят на човека са безполезни за активния живот и службата към държавата. Гален, прочутият императорски лекар, смятал, че философията е точно толкова практична, колкото пробиването на просени семена.

8. Римските военачалници не се биели

Произведенията на изкуството често изобразяват римските пълководци на бойното поле редом до своите войници. Въпреки това те обикновено не влизали в битка. Те контролирали войските си от специални „капитански мостове“, от които имали по-добра гледка, за да ръководят бойните действия. Ако битката обаче била почти загубена, главнокомандващият трябвало или да се самоубие или да се остави да бъде убит от врага.

9. Да се пие отрова било традиция

В края на първи век от новата ера римските императори започнали да пият по малка част от познатите отрови всеки ден, за да придобият имунитет. Традицията да се пие тази смес от отрови била наречена митридатизация по името на малоазийския владетел Митридат VI, за когото се смята, че за първи път използвал този метод.