15 факта за Древен Рим, които не сме учили в училище

07 април 2017 г., 20:30
30170

Shutterstock

Древен Рим е много повече от императори, философи и гладиаторски битки. Римляните са ни оставили множество загадки и са имали традиции, за които рядко пише в учебниците.

Eто някои от тях.

1. Римляните са пили кръвта на гладиаторите

Древните римляни са вярвали, че ако пият кръвта на убития гладиатор, приемат жизнена сила. Няколко римски автори описват как е била събирана след битките и продавана като лекарство. Смятали, че лекува епилепсия.

2. Римляните не умирали млади

Въпреки че средната продължителност на живота в Древен Рим е изненадващо къса – 25 години, макар че много римляни са живели до късна старост. Вероятно честите смъртни случаи на жените при раждане и високата детска смъртност са довели статистически до това шокиращо средно число. Като цяло, римляните, които не били покосени от ранна смърт, са живели средно по толкова, колкото и ние днес.

3. Времето се изчислявало приблизително

Римският час можел да продължи 75 минути през лятото и 44 минути през зимата, тъй като повечето римляни мерели времето си по слънцето. 12-те дневни часа започват със зазоряването, а 12-те нощни – със залеза. Тъй като продължителността на деня през лятото и през зимата е различна, дължината на всеки час се променяла. Следователно римляните не държали особено на точността.

4. Само богатите можели да носят пурпур

Всички нюанси на кафяво-жълтото и сиво-черното – естествените цветове на овчата вълна били знак за бедност. Нюансите на червеното, лилавото и зеленото били изкуствено създавани със скъпи багрила, донесени от далечни страни. Ето защо това били цветовете на богатите и аристокрацията. Пурпурният цвят бил най-престижен.

5. Сключените вежди били знак за интелигентност

Гъстите сключени вежди били ценени сред римските жени и се смятали за признак на висок интелект. Римлянките използвали различни трикове, за да уголемяват и удебеляват веждите си. Например – използвали изкуствени вежди от кози косъм и дървесна смола.

6. Стоматологичните услуги били популярни

Древните римляни се грижели за зъбите си, тъй че зъболекарите били доста търсени. По откритите челюсти с протези, шини, изкуствени зъби и др. археолозите заключават, че понякога са ги носели по-скоро като демонстрация на богатство, отколкото по медицински причини. Само най-богатите са можели да си позволят пълен комплект зъби.

7. Римляните не обичали философите

Прочути философи като Сенека и Марк Аврелий са родени в Римската империя. И въпреки това римското общество било по-скоро враждебно към философите. Практичните римляни смятали, че философията и изучаването на вътрешния свят на човека са безполезни за активния живот и службата към държавата. Гален, прочутият императорски лекар, смятал, че философията е точно толкова практична, колкото пробиването на просени семена.

8. Римските военачалници не се биели

Произведенията на изкуството често изобразяват римските пълководци на бойното поле редом до своите войници. Въпреки това те обикновено не влизали в битка. Те контролирали войските си от специални „капитански мостове“, от които имали по-добра гледка, за да ръководят бойните действия. Ако битката обаче била почти загубена, главнокомандващият трябвало или да се самоубие или да се остави да бъде убит от врага.

9. Да се пие отрова било традиция

В края на първи век от новата ера римските императори започнали да пият по малка част от познатите отрови всеки ден, за да придобият имунитет. Традицията да се пие тази смес от отрови била наречена митридатизация по името на малоазийския владетел Митридат VI, за когото се смята, че за първи път използвал този метод.

10. Християните били преследвани по държавни причини

Римляните имали сериозни причини да преследват християните. Те отказвали да участват във войската (заради забраната за убийство), смятали боговете от римския пантеон за зли демони и най-вече, отказвали да почитат императора като земен бог. Затова римската империя забранила разпространението на християнските вярвания. Тя давала шанс на християните да се спасят, за да избегнат мъченичеството, като принесат божествени почести на императора, но много от тях отказвали.

11. Повръщането по време на пир било в реда на нещата

Римските богаташи обичали толкова обичали разкоша и излишеството, че дори въвели традицията да се повръща по време на пиршества. Според Сенека римляните винаги преяждали по пировете, докато не им стане лошо. Тогава те си предизвиквали повръщане, за да освободят стомаха си и продължавали да ядат.

12. Римлянките боядисвали косите си

Първоначално боядисаната коса била отличителен знак за проститутките, но Месалина, третата съпруга на император Клавдий въвела модата на цветните перуки. Малко по-късно римската аристокрация започнала да боядиства собствените си коси.

13. Кон за консул

Инцитат бил любимият кон на император Калигула. Според Светоний в чест на Инцитат била издигната статуя от мрамор и слонова кост. Конят също така носел пурпурно покривало и юзда от скъпоценни камъни. Дион Касий свидетелства, че конят ядял овес, примесен със златни люспи. Светоний твърди, че Калигула планирал да назначи Инцитат за консул. Вероятно императорът просто е искал да се подиграе с римските сенатори, показвайки им колко незначителна е ролята им.

14. Римляните не използвали сапун

Римляните се къпели всеки ден, но не използвали сапун. Те втривали в кожата си различни масла и използвали специално стъргало, за да отстраняват мръстотията.

15. Прането било доста необичайно

Римляните използвали урина, за да перат дрехите си. Работниците в пералнята събирали съдовете, разположени край пералнята, в които гражданите ходели по малка нужда, изчаквали урината да престои, за да се разгради до амоняк (NH3), който разреждали с вода. Изсипвали дрехите в корито, а един човек стъпвал в коритото и тъпчел дрехите, за да отмие петната и замърсяването.

Източник: Bright Side

Ключови думи:
Коментари