Със сигурност сте срещали хора, които обичат да се хвалят и да говорят за себе си - колко знаят, какво умеят и т.н, предава Мениджър Нюз. Шекспир е казал, че само глупакът си мисли, че е умен, интелигентеният знае, че винаги има какво още да учи. В потвърждение на думите му, експертите са въвели понятието за ефекта на Дънинг-Крюгер. То се отнася за интелигентните хора, които се съмняват в собствения си интелект.

Ако вие самите се съмнявате, че сте умни, вижте следващите доказателства, които биха ви убедили в противното.

1. Вие сте най-голямото дете в семейството. По този въпрос има много проучвания и всички са категорични за едно нещо: по-големите деца имат значимо предимство в коефициента на интелигентност в сравнение с по-младите си братя и сестри. Ето защо, първородните по правило имат малко по-голям успех в живота.

2. Учите музика. Добре известен факт е, че уроците по музика помагат в развитието на едно дете. Според едно изследване, само месец след започване на уроци по музика при деца на 4 - 6 годишна възраст, те са показали много по-високи резултати на тестове, а ученето им се отдавало много по-лесно. Като дете сте свирили на цигулка? Това значи, че винаги сте крачка напред.

3. Имате стройна фигура. През 2006 г. специалисти са провели едно много интересно проучване, което установило необичайна закономерност -  колкото по-широка е талията на човек, толкова по-слаби са когнитивните му способност. Според други проучвания, 11-годишните, които показват най-ниски резултати на тестовете са по-склонни да напълнеят с наближаването на 40-те. 

4. Кърмени сте като бебета. Специалисти от Нова Зеландия и Великобритания са изследвали около 3 хил. деца, за да установят, че тези от тях, които били кърмени като бебета, са преминавали тестовете за интелигентност средно с по 7 точки повече от останалите. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.