Направете любимите си ястия по-здравословни с няколко лесни и полезни готварски трика.

1. Ябълково пюре вместо олио, масло или захар

Ако искате да печете здравословни и нискокалорични сладкиши, ябълковото пюре е най-добрият ви приятел. Не само добавя сладост към рецептите - с много по-малко калории, отколкото захарта, но с плътната си консистенция идеално замества мазнините. Ябълковото пюре, използвано вместо масло, драстично намалява съдържанието на наситени мазнини в печени изделия като кифли, хляб и сладки. Да не говорим за допълните ползи от диетичните фибри.

2. Кисело мляко вместо майонеза или заквасена сметана

Обезмасленото кисело мляко има много по-малко калории и мазнини, отколкото майонезата или сметаната, а консистенцията му е доста сходна. Следващия път, когато рецептата изисква някоя от тези съставки, опитайте да използвате кисело мляко. Можете да поиграете с подправките и сосовете, но така ще намалите мазнините и ще увеличите протеините.

3. Пюре от авокадо вместо масло или олио при печене

Не всички мазнини са вредни: пример за това е авокадото. Подобно на зехтина и ядките, то е с високо съдържание на мононенаситени "добри" мазнини, които помагат да поддържаме здравословни нива на холестерола и предпазват от сърдечно-съдови проблеми. За разлика от тях, кравето масло (и други твърди масла) е с високо съдържание на наситени мазнини, които повишават нивото на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.

4. Пюре от банани вместо захар и масло

Нарязани бананите са вкусно допълнение към зърнени храни и овесени ядки, но те могат да заемат по-сериозна роля в кухнята като заместител на захарта и мазнините при печене. Бананите са богати на калий, който помага за намаляване на кръвното налягане и поддържат баланса на храносмилателната система.

Имайте предвид обаче, че ако използвате пюре от банани като заместител на захарта, трябва да сложите по-малко мляко или вода, отколкото пише в рецептата. Така печените изделия имат правилната консистенция и твърдост.

5. Ядки вместо крутони в салатите или мюсли в киселото мляко