Ниското самочувствие понякога е виновно за неуспеха ни. При това не само като възрастни, а и като деца. То обаче може да бъде коригирано. Стига да знаем как.

Първата стъпка към повишаване на самочувствието е да се научим да обичаме повече себе си. И да научим и децата на същото.

Колкото по-рано направим това, толкова по-уверени възрастни те ще израснат.

Ето 10 полезни причини, които ще ви убедят колко важно е да обичате себе си и какви конкретни ползи има от тази промяна в мисленето.

1. Намалява стреса

Любовта към самите нас започва с грижите. Когато човек обича себе си, много по-лесно ще разпознае кога трябва да предприеме нещо, за да редуцира стреса. Без любов към себе си може да не усетите, че заслужавате почивка например. Мисълта да направите нещо „само за мен“ може да изглежда твърде предизвикателна. Следователно е по-вероятно да се справите със стресовите моменти, дори да не се чувствате зле.

2. Ще добиете по-здравословни навици

Проучванията сочат, че когато обичаме себе си, ние сме по-склони да започнем да водим един по-здравословен начин на живот. Когато хората не са толкова критични към себе си, те са много по-мотивирани да направят крачка към положителна промяна в своя живот - като например да спрат цигарите или да започнат да се хранят по-здравословно, смятат учените.

3. Подобрява емоционалната устойчивост

В трудни времена е лесно да изпаднете в отчаяние. Често попадаме в среда, в която хората около нас са нападателни и ни обвиняват за трудностите, които ни засипват. Затова любовта към себе си помага на човек да се противопостави на негативизма и критиката на останалите. Освен това тя ни насърчава да се поучаваме от нашите грешки, а не да страдаме. Това изгражда емоционална устойчивост и подготвя за бъдещи предизвикателства.

4. Подобрява взаимоотношенията

Прието е, че не може да обичаме истински другите, преди да сме заобичали себе си. Това е малко крайно, но вярно. Когато обичаме себе си, ние можем да определим своята стойност, без да разчитаме на хората. По този начин можем да си поставим известни граници или да прекратим нездравословни отношения, ако това е необходимо.

5. Води до продуктивност

Отлагането е убиец на продуктивността. За да се мотивират и забързат, хората са строги към самите себе си, защото смятат този подход за ефикасен. Проучванията обаче показват обратното. Не трябва да бъдете груби към себе си. Използвайте своя провал като възможност за поука. Вместо да затъвате в самокритика, ще се почувствате по-свободни и готови да направите промени в поведението си, които да ви отведат напред.