Нездравословните продукти, до които често прибягваме в напрегнатия делник, увеличават стреса. Ако тревогата ви изпълва и излиза извън контрол, храната трябва да се превърне във ваш съюзник, а не във враг. Представяме ви 10 храни, които ще намалят стреса ви.

10. Бадем

Тези малки, сладки, хрупкави ядки имат невероятното свойство да намаляват стреса. Те са богати на витамин B2 (рибофлавин), витамин Е, магнезий и цинк. Витамините от група B и магнезият са основния компонент в производството на серотонин, който помага за регулиране на настроението и намалява стреса. Цинкът също е известен със свойството си да намалява негативния ефект на напрежението, докато витамин Е е антиоксидант и спомага за разграждането на свободните радикали – основни причинители на стреса и сърдечните удари. Все пак не трябва да изяждате големи количества бадеми, тъй като ядката е богата на мазнини. Макар че в по-голямата си част това са здравословните ненаситени мазнини, все пак те са калорични.

9. Риба

Повечето риби са богати на толкова важния витамин B, и най-вече B6 и B12, които са едни от най-мощните лекове за намаляване на стреса. Между другото B12 е един от най-важните витамини в синтеза на „щастливия” мозъчен химикал серотонин. Недостигът на B12 може да доведе до депресия. За обяд пробвайте да изядете салата или сандвич с риба тон, като може да си позволите и лека майонеза. Добра опция за вечеря е печена сьомга или скумрия със зелена салата и пълнозърнест ориз.

8. Броколи

Още една храна, богата на намаляващия стреса витамин B, в броколите има още една ценна съставка – фолиева  киселина, която също е от семейството на витамини B. Фолиeвата кисилана помага за намаляването на стреса, тревогата, паниката и дори депресията. Броколите са идеална гарнитура за риба или пиле, подходящи са за задушаване с други зеленчици, които могат да се сервират към телешко или скариди.

7. Пълнозърнеста паста или ориз

Това е много добра храна. Най-накрая въглехидратите се завърнаха и вече всички осъзнават, че въглехидратните диети са врели-некипели. Храните от тази група вдигат нивото на серотонина, който има отпускащ, релаксиращ ефект. Макар, че всички въглехидрати имат този ефект, ние ви препоръчваме да се придържате към пълнозърнестия хляб, ориз и паста. Простите въглехидрати като бял хляб и сладкиши не се препоръчват. Голямата грешка на хората в стрес е, че те непрекъснато се тъпчат със сладки нещата, като по този начин вярват, че решават проблема, но за колко време - половин или един час? От друга страна, пълнозърнестите храни се усвояват по-бавно от организма, създавайки чувство за пълнота по-дълго време, което ни прави по-щастливи, за по-дълъг период от време.  Малка порция от кафяв ориз или пълнозърнеста паста като гарнитура за вечеря ще ви даде необходимия допинг за намаляване на стреса.

6. Суши

Освен ползите на рибата, описани по-горе, този специално приготвен рибен деликатес също притежава нужните качества за бора със стреса. Сушито е богато на магнезий, пантотенова киселина (витамин В5) и витамин B2 (рибофлавин). Пантотеновата киселина е от ключово значение, тъй като спомага за здравето на надбъбречната жлеза, която играе важна роля при контрола на стреса. В тежки периоди на стрес дефицитът на пантотенова киселина може да доведе до чувство на слабост, по-голяма податливост на инфекции, и хронична умора. Така че бъдете модерни и отидете на суши с партньора си, това може да освободи стреса и по друг начин.