Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в световен мащаб ще се увеличи със 70% до 2050 г. и ще достигне 3,4 милиарда тона. Това съобщи в публикуван вчера доклад Световната банка, предаде Франс прес.

"Лошото управление на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда, в допълнение към проблемите с климата", коментира Лора Тък, вицепрезидент на Световната банка, отговаряща за устойчивото развитие.

Въпреки че богатите страни представляват едва 16 на сто от световното население, те произвеждат над една трета (34%) от отпадъците на планетата. Източна Азия и Тихоокеанският регион са отговорни за близо една четвърт (23%) от всички боклуци. Очаква се Субсахарска Африка да утрои, а Южна Азия да удвои до 2050 г. обема отпадъци, които произвеждат.

Световната банка препоръчва да се предостави финансова помощ на страните, които имат най-голяма нужда да разработят системи за управление на отпадъци, както и да се подкрепят инициативи за намаляване на употребата на пластмаса и за ограничаване на хранителните отпадъци.

От 2000 г. Световната банка е инвестирала над 4,7 милиарда долара в програми за управление на отпадъци по света.