Когато видят господарите си след раздялата през деня, кучетата направо полудяват и за това си има причина, пише io9.

За да разберете кучешкото поведение, трябва да имате предвид, че кучетата произлизат от вълците и двата вида са се разделили преди някъде около 15 000 години. Въпреки това споделят много общи черти.

Да отговори на въпроса как ни възприемат кучетата се е заел ученият Грегъри Бърнс, който провежда изследване с помощта на образна диагностика. Според него четириногите ни любимци лесно различават човека от друго куче, като за това помага най-вече познатата човешка миризма, която стимулира отговор в мозъка.

"Никоя друга миризма не прави това, нито дори на друго познато куче. Те знаят, че сме различни от тях и в мозъка им има специално място за нас. Чрез образната диагностика установяваме, че кучетата наистина ни обичат и то не само защото ги храним", обяснява Бърнс.

Една глутница вълци е семейство в буквалния смисъл на думата - там са бащата, майката, децата и някои близки роднини, които не са се отделили. По подобен начин кучетата също ни възприемат като част от тяхното семейство, заключава ученият.

Tой и неговите колеги се обединяват около виждането, че щастието, което едно куче чувства е сравнимо с това, което усещаме ние и начина, по който хората се чувстват помежду си.

"Когато видят господарите си, кучетата се чувстват така, както ние, когато видим приятел или някого, когото харесваме", продължава Бърнс.

По думите му, кучетата нямат същия езиков капацитет като хората и поради това реакцията им е още по-чиста емоция.

"Тяхното съзнание не е пълно с абстрактни концепции, те просто реагират така, както се чувстват", завършва той.